Bewoner komt met ontwerp voor Oude Dorp: ‘Net als in Milaan’

AMSTELVEEN – Ontwerper Matthijs heeft zelf een ontwerp gemaakt voor het Oude Dorp, waar hij al jaren met veel plezier woont. De onvrede onder een groot deel van de bewoners en ondernemers uit het Oude Dorp over de zes gepresenteerde ontwerpen van de gemeente zorgde ervoor dat hij achter de tekentafel ging zitten. Matthijs probeert rekening te houden met ieders wensen, maar wil vooral dat de voetganger centraal komt te staan.

“Het accent ligt op dat het centrum van het Oude Dorp een voetgangersgebied wordt, maar autovriendelijk,” legt Matthijs uit. Een eerste stap is volgens hem om van de Dorpsstraat tussen de Handweg en de Stationsstraat eenrichtingsverkeer te maken. “Zo komt er een mooie brede wandelroute langs de restaurants.”

De Dorpsstraat – RTVA

 

 

 

 

 

Naar Milaans voorbeeld

Matthijs wil dat het Oude Dorp er esthetisch aantrekkelijker uit komt te zien en gebruikt de straten van Milaan als voorbeeld: “Meer groen, betere lantaarnpalen, een wat klassiekere sfeer. De bestrating moet in principe dezelfde kleur worden, maar de voetpaden worden van gladder materiaal gemaakt en de rijbaan wat hobbeliger.”

Een straat in Milaan – Pixabay

Onenigheid over de gebiedsvisie

De gemeente wil een nieuwe gebiedsvisie voor het Oude Dorp ontwikkelen. De verkeersveiligheid en leefbaarheid moeten beter en de uitstraling aantrekkelijker. Met de zes plannen die er nu liggen is een groot deel van de bewoners en ondernemers echter niet blij. Vooral de voorkeur van de gemeente om de Dorpsstraat af te sluiten valt niet in de smaak.

Een buurman van Matthijs, die ook input leverde voor zijn ontwerp, laat weten dat dit ‘een ramp zou zijn voor de bereikbaarheid van bewoners en winkeliers’. Vooral als ook nog van de Stationsstraat eenrichtingsverkeer wordt gemaakt. “De gemeente zegt dat dit nodig is om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar de situatie is niet zo onveilig als de gemeente voorstelt. ”

Het plan van Matthijs met de verkeersremmende hoek – tekening Matthijs

Matthijs heeft in zijn plan wel een maatregel opgenomen om het verkeer wat af te remmen. “Bij het Chinese restaurant moet een hoek komen die het verkeer vanuit de Dorpsstraat dwingt richting het spoor en het verkeer vanaf het spoor de Dorpsstraat in dwingt,” legt hij uit. De heren hebben zo ook geprobeerd om rekening te houden met de winkeliers. “Voor hen is een mooier gebied voor langzaam verkeer met alsnog autoverkeer gedurende de winkeltijden zeer aantrekkelijk.”

Niet door een ambtenaar gemaakt

De ontwerper hoopt dat de gemeente zijn plan serieus zal nemen, maar heeft hier weinig vertrouwen in. “Ik denk niet dat ze er iets mee gaan doen, omdat het niet door een ambtenaar is gemaakt, maar ik hoop het van harte.” Hij wil benadrukken dat hij geen negatieve klager is, maar juist met een oplossing wil komen waar alle partijen uiteindelijk blij mee zijn. Hij heeft er goed over nagedacht. In de uitgebreide uitwerking van zijn plan komen zaken als handhaving, parkeren en laden/lossen bijvoorbeeld ook aan bod.

De gemeente laat weten dat alle input die tijdens de inspreekperiode is ingebracht mee zal worden genomen, dus ook het plan van Matthijs. De inspreekperiode is inmiddels voorbij en de gemeente gaat opnieuw in beraad. Het is nog niet bekend wanneer de hernieuwde plannen voor het Oude Dorp worden gepresenteerd.