Bloeiperiode Bloesempark bijna van start

 De kersenbloesembomen staan weer bijna in bloei. De kersenbloesem kent een bloeiperiode van ongeveer twee weken, afhankelijk van wind en neerslag. Steeds meer inwoners en bezoekers weten deze ‘parel van Amstelveen’ in het Amsterdamse Bos te vinden. De gemeente wil inwoners informeren over een aantal praktische zaken bij een bezoek aan het park.

Bloemen en de natuur hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem (‘Sakura’) staat voor een nieuw begin en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven. Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. In Japan is het een traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos kun je in het voorjaar genieten van de bloesems en deze traditie ervaren. De kersenbloesem-bomen zijn in 2000 door de ‘Japanese Women’s Club’ geschonken aan de gemeente in verband met de goede handelsrelatie. In Amstelveen zitten grote Japanse bedrijven, zoals Canon, Ricoh en Mitsubishi die voor veel werkgelegenheid zorgen. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Wethouder Economische Zaken en Groenbeheer Floor Gordon: “Wanneer de bomen precies in bloei staan is ieder jaar de grote vraag. Maar de verwachting is dat half maart de kersenbloesem weer in bloei staat. Om het kwetsbare park niet teveel te belasten, geeft de gemeente meer aandacht aan de gehele bloeiperiode. Dat moet bijdragen aan een betere spreiding van bezoekers. Een aanrader is om het park doordeweeks te bezoeken dan is het rustiger. Door het warme weer staan de bomen ongeveer een maand eerder in bloei staan dan de afgelopen jaren. Het bloesempark is vrij toegankelijk.”

Praktische zaken bij een bezoek aan het park
– Wilt u het park bezoeken? Kom dan bij voorkeur lopend of op de fiets vanwege beperkte parkeermogelijkheden. Voor fietsen worden fietsparkeerplekken ingericht. Het verzoek is om de fietsen daar netjes neer te
zetten en het groen en de beplanting te ontzien.
– Doordeweeks is het rustiger in het park.
– Komt u toch met de auto, houdt rekening met zeer beperkte parkeergelegenheid. Bij het park zelf kunt u niet parkeren. U kunt parkeren, bij de P-lus van de dagcamping en Het
Genie in het Amsterdamse Bos en in het weekend ook bij P-Raadhuis en Doorweg en van daaruit naar het park lopen. Tijdens de volle bloei kunt u ook parkeren op het terrein
Land van Bosse (alleen in het weekeinde achter de slagboom) in het Amsterdamse Bos. Het is zo’n 15 minuten lopen naar het Bloesempark.
– Scooters en motoren kunnen gestald worden op tijdelijke verharding langs de Burgemeester A. Colijnweg ter hoogte van het verlengde van de Bleekerskade.
– Parkeren van auto’s of motoren in de bermen of op/langs de weg is niet toegestaan. Daartegen zal worden opgetreden.
– Honden zijn helaas vanwege de drukte niet toegestaan in het park van 1 maart tot 1 oktober
– Gehandicaptenparkeren: Langs de Burgemeester A. Colijnweg komen 4 (tijdelijke) gehandicaptenparkeerplaatsen op de hoogte van de Bleekerskade voor houders van een
gehandicaptenparkeerkaart.
– Geen open vuur, barbecues, paarden en honden i.v.m. veiligheid bezoekers
– Wilt u uw afval a.u.b. opruimen. Zijn de afvalbakken vol, neem het dan mee naar huis.