Column: Weekmarkt gaat viraal

Het zijn rare tijden. Het kan zelfs zo ver komen dat de uitstervende generatie, hun ‘Wij hebben de oorlog meegemaakt’ meeneemt en de huidige generaties verder gaan met ‘ben jij van voor of na Corona?’

Onze regering doet wat hij kan, en stelt richtlijnen op. Alles is erop gebaseerd dat we de curve van besmetting zo plat mogelijk houden. Hierdoor wordt er nogal wat gevraagd van het volk en ondernemers in het bijzonder. Scholen, restaurants en andere openbare gelegenheden zijn dicht. U kent de lijst.

De enige landen die het vooralsnog lukken de curve laag te houden zijn de landen waar de bevolking gehoorzaam is en het collectief sowieso boven het individu plaatst. Landen als Hong Kong en Japan dus.

Het valt mij op dat veel mensen om mij heen gewoon lekker samenkomen om hun kinderen te laten spelen en samen een bakkie te doen, Ik snap het, ik heb er vier, waarvan er drie de hele dag thuis zijn. En ik snap ook dat dit de groep is die de gemeenschappelijke immuniteit moeten vormen.

Winkels die nog open zijn lijken een stuk rustiger, behoudens de supermarkten, die draaien overuren om alles de schappen in te krijgen, waar het direct ook weer vertrekt.

En dan vandaag krijg ik een bericht, waarvan mijn eerste reactie is, dat de Telegraaf gelijk heeft, dat Russische trollen ons ontwrichten (alsof dat land zelf niet genoeg problemen heeft). Maar nee, ik zie serieus een gesprek met wethouder Gordon, die gaat uitleggen dat de wekelijkse markt gewoon door kan gaan, onder gedisciplineerde voorwaarden. Kan dat dan, op een markt!?

Mijn bedrijf in lasergamefeestjes ligt compleet plat, niemand durft dat aan, geen kantoor met teamuitjes, scholen zijn dicht dus klassenuitjes zijn niet mogelijk en ook kinder- en familiefeestjes gaan niet door. Degenen die dat nog wel wilden, konden het niet laten doorgaan omdat de gemeente de sporthallen sluit. Dus ja, ik hoor net als alle horecaondernemers en velen anderen in deze gemeente bij de pechvogels.

De tijd dat de weekmarkt de primaire levensbehoefte invult van deze stad, is sinds de supermarkt niet meer van toepassing. Heel flauw, maar heeft u daar wel eens wc-papier gekocht? Wel lekkere nootjes en stroopwafels trouwens. Hoe je het ook wendt of keert, een markt is gewoon een bijeenkomst, waar veel meer dan honderd mensen bijeenkomen. En in dit geval nog eten aan elkaar verkopen ook.

Ik ben geen viroloog, geen expert en heb ook geen idee hoe dit verder gaat. Maar het lijkt mij dat op deze manier, de curve niet afvlakt maar eerder de raket van Italië gaat volgen. Hierop zal de lockdown van dit land sneller een feit zijn, met alle gevolgen van dien.

Jon Patrick Terleth

Jon is geboren op de Prof. Lorentzlaan maar dat bleek geen garantie voor een universitaire studie. Opgegroeid aan de Amsterdamseweg is hij uiteindelijk gestrand in de Patrimoniumbuurt. Nu is hij vader van vier kinderen en getrouwd met een meisje van het schildersbedrijf van 300 meter verderop.
Nee, avontuurlijk is hij niet. Hij heeft gewerkt voor o.a. Intermediair, Elseviers Nursing, Donald Duck & VTWonen. Maar sinds 2005 is hij de (mede-)bedenker en eigenaar van Spokk, de lasergame op ieder gewenste locatie. En sinds 2019 officieel trouwambtenaar van de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer.