Confronterende verkeersles over remweg bij Roelof Venemaschool

AMSTELVEEN – Om aan te tonen hoeveel meters een auto nodig heeft om tot stilstand te komen geeft Veilig Verkeer Nederland de komende tijd op meer dan 100 scholen een demonstratie. Zo ook bij de Roelof Venemaschool in Amstelveen. “Veel mensen hebben een rijbewijs, maar hebben geen idee van de remweg van een auto.”

Allereerst laat Michiel Pas van Veilig Verkeer Nederland zien hoe lang de remweg is wanneer hij met 30 kilometer per uur aan komt rijden. Een paar kinderen mogen een pion neerzetten op de plek waar zij denken dat de auto stil komt te staan.

Korte remweg

De verkeersvoorlichter vertelt hoe dat afliep. “Het was een korte remweg, daarom mag je hier maar 30 rijden. (…) Nu ga ik met 50 en zullen ze zien dat het harder gaat dan ze denken.”

Inderdaad, de door de leerlingen geplaatste pionnen worden door Michiel platgereden. Een wijze les voor iedereen die er bij was. Een vader pleit zelfs voor een autovrije zone bij de school: “Ik ben groot voorstander. Van mij mogen ze het hele gebied afsluiten, dat roep ik al heel lang maar dat gebeurt helaas niet.”