Cursus fotografie voor jonge mensen met dementie

AMSTELLAND – Op diverse dagbestedingen voor jonge mensen met dementie in Amstelveen en omgeving is deze maand een cursus fotografie door een professionele fotograaf. Deze cursus is mogelijk dankzij fundraising en inzet van vrijwilligers van de Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel (Rana).

Dementie wordt gezien als een ouderdomsziekte. Toch is ongeveer 10% van de mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Dementie op jonge leeftijd is ingrijpend, voor zowel de persoon met dementie als voor de directe omgeving. In Amstelveen, Aalsmeer en Hoofddorp bestaan sinds 2017 dagbestedingen die specifiek zijn ingericht voor jonge mensen met dementie (JMD).
In deze dagbestedingen wordt de nadruk gelegd op de vaardigheden die mensen met dementie nog wèl hebben. Ook wordt gebruik gemaakt van hun fysieke fitheid om allerlei activiteiten te ondernemen. De cursus fotografie sluit daar op aan: zowel de creatieve als praktische kant van het nemen van foto’s wordt onderwezen. Bovendien is aan de cursus een doel verbonden: een ‘reizende’ expositie van de resultaten.
Villa Randwijck in Amstelveen zal op 16 mei a.s. als eerste locatie de foto’s exposeren. De Rana werkt voor deze cursus en tentoonstelling samen met de projectgroep Jonge Mensen met Dementie.

De financiering voor de cursus en de ‘reizende’ expositie wordt onder meer mogelijk gemaakt door verkoop van zakjes paaseitjes van chocolatier Martinez.