Gewoon vrijdagmarkt in Amstelveen, wel onder strenge voorwaarden

AMSTELVEEN – Veel klanten zijn er niet. Maar de klanten die er wél zijn, zijn vol lof over de maatregelen. De marktkooplieden in Amstelveen hebben vrijdag voor hun kramen lintjes gespannen en hekken geplaatst, zodat de klanten in alle rust en ruimte kunnen winkelen.

“Iedereen heeft het goed geregeld, het ziet er goed uit”, vertelt een bezoekster. Haar zus vult aan dat er tenminste volop wc-papier te koop is. “Dat hebben ze niet in de supermarkt”, vertelt ze lachend.

“Het is hier veiliger winkelen dan in de supermarkt”

Een andere bezoeker is ook blij met de markt. “Het is hier veiliger winkelen dan in de supermarkt. Hier kan ik alleen aanraken wat wil kopen. En hoef ik geen deuren van vriezers open te doen. De buitenlucht is sowieso veel veiliger dan binnen.”

De afgelasting van de markt leidde vorige week tot veel gemengde reacties onder de bevolking en de kooplieden. De marktkooplieden voelden zich ten onrechte benadeeld, omdat de winkeliers in het naastgelegen winkelcentrum wel gewoon open mochten zijn.

Overleven

Ook wethouder Floor Gordon is blij dat de markt nu toch door kan gaan. “Ik wil graag dat deze marktkooplieden de crisis kunnen overleven. Dus zolang ze mogen verkopen willen we ze graag deze gelegenheid bieden”, aldus de wethouder.

Voorwaarde is wel dat iedereen zich houdt aan strikte hygiënevoorschriften, het zogenaamde Corona-protocol. Meerdere toezichthouders spreken de bezoekers aan als ze zich niet aan de regels houden. Terwijl de marktmeesters de verkopers nauwlettend in de gaten houden.

Voor sommige bezoekers is afstand houden soms lastig. “Het is voor veel mensen wennen. Maar dat is overal zo, zowel in de supermarkt en de speeltuin”, merkt de marktmeester op. “We gaan er met z’n allen voor zorgen dat de markt blijft doorgaan”, zegt visverkoper Richard Waasdorp stellig.