Huisarts Aalsmeer: “Samenwerking is iets om trots op te zijn”

AALSMEER – Huisarts Frans Göbel uit Aalsmeer heeft zijn praktijk grotendeels gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Als alternatief gaat een hoop digitaal: van videobellen tot mailconsulten. Gelukkig zijn de patiënten begripvol in deze moeilijke tijd. 

De vorige keer dat onze mediapartner NH met Frans sprak, vertelde hij dat patiënten die verkoudheidsklachten hebben niet meer welkom zijn in de wachtruimte. Dat geldt nu, ruim drie weken later, voor alle patiënten van de huisarts. “We doen meer consulten per mail. Ook via videoverbinding kunnen we met mensen bellen en zien hoe het met ze gaat. Dan zie je mensen toch in beeld en krijg je een betere indruk van hoe hun gezondheid er voor staat dan dat je het alleen door de telefoon doet.”

Andere klachten uitstellen om te zorgen dat ziekenhuizen ruimte hebben voor het opvangen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. “Als huisartsen proberen we daar ook voor te zorgen. Dat we het systeem zo op orde hebben dat we de opvang kunnen regelen.”

De regionale samenwerking tussen huisartsen en ook met andere zorginstellingen lijkt beter te lopen ten tijde van de corona-crisis. Göbel: “Allerlei dremplels die er vroeger waren om samen te werken, vallen nu automatisch weg. Ik ga er ook vanuit dat deze crisis voorbij gaat, maar ik hoop dat we de rust bewaren en daar iets goeds uit kunnen halen.”