Leontien en Ada maken mondkapjes met filters van stofzuigerzakken

KUDELSTAART – Niet alleen verpleegster en dokters hebben mondkapjes nodig. Ook de mantelzorgers, gehandicaptenverzorgers en thuiszorgmedewerkers hebben een dringend tekort. Leontien Zethof en Ada Runge uit Kudelstaart hebben daarom de handen ineen geslagen en maken nu vrijwillig aan de lopende band mondkapjes voor de zorgverleners.

“Onze zorgverleners hebben de mondkapjes hard nodig maar krijgen deze niet van hun werkgever”, vertelt Leontien al strijkende. “We maken er nu zo’n 50 per dag en we lopen nog steeds achter op de vraag”, vertelt Ada Runge terwijl ze doorgaat met naaien.

“De hulpverleners hebben de kapjes niet alleen nodig omdat ze zelf risico lopen, maar ook omdat ze geen kwetsbare mensen willen besmetten”, vertelt Leontien. “Deze mensen wassen de ouderen en vervangen de steunkousen, dat gaat gewoon niet op anderhalve meter afstand.”

Het recept van deze mondkapjes is afkomstig van een Belgische site maakjemondmasker.be. Wat de mondkapjes uniek maakt is dat de gewassen kunnen worden én dat ze een vervangbaar filter hebben dat gemaakt wordt van stofzuigerzakken. “Nadat je het kapje gewassen hebt stop je er een nieuw stuk filter in, je strijkt het even en dan is het weer klaar voor gebruik”, legt Leontien uit.

Leontien en Ada roepen iedereen op om ook mondkapjes te gaan maken, want ook al zijn de mondkapjes niet goedgekeurd zijn door het RIVM, ze zijn wel nodig. “Als iemand in jouw richting hoest, ben je toch beter beschermd dan dat je helemaal niets op hebt”, vertelt Ada Runge.