Mogelijk uitstel nieuwbouw kantine Sporting Martinus

AMSTELVEEN –  Maandag 6 april krijgen de sportverenigingen te horen of ze snel weer open kunnen. Alleen al aan kantine-inkomsten zijn de verenigingen de afgelopen maanden soms tienduizenden euro’s misgelopen. En dat kan zorgen dat sommige plannen op de lange baan moeten worden geschoven. 

Voor de Sporting Martinus zijn het dan ook spannende tijden. De afgelopen weken is de club alleen al aan kantine-inkomsten 40.000 tot 50.000 euro misgelopen.

De coronacrisis kan volgens voorzitter Rick van Bruggen grote gevolgen hebben voor de bouw van het nieuwe clubgebouw. Dat moet tussen de 2 en 3 miljoen euro kosten en energieneutraal zijn. Het plan voor de bouw wordt rond 6 april gepresenteerd.

De leden, vaak ondernemers, kunnen een obligatie van enkele duizenden euro’s kopen om de bouw mede mogelijk te maken. Het is afwachten of de leden in deze crisistijd dat nog kunnen opbrengen.

Het plan is verder om een deel van het nieuwe clubgebouw te verhuren aan een kinderdagverblijf. De voorzitter van Sporting Martinus hoopt dat de nieuwe huurder niet afhaakt vanwege de coronacrisis.

“In het ergste scenario wordt de bouw uitgesteld met een half jaar tot een jaar,” vertelt Van Bruggen. Of er wordt bespaard op het interieur: “Desnoods nemen we de oude stoelen mee naar het nieuwe clubgebouw.”

Roda’23

Voorzitter José Cubo van voetbalvereniging Roda ’23 in Amstelveen heeft gelukkig geen nieuwbouw in de planning. Hij zegt dat zijn club een gezonde club is die jaarlijks alleen al aan kantine-inkomsten twee ton binnenhaalt. “Dat zal dit jaar waarschijnlijk niet lukken,” vreest de voorzitter. Voor dit jaar zijn de sponsorgelden binnen maar Cubo houdt er rekening mee dat (kleine) ondernemers volgend jaar afhaken.

En dan zijn er nog de kosten. Niet alleen de huur van de sportvelden maar de contributie aan de KNVB tikt ook aan: 35.000 euro op jaarbasis voor de club. De KNVB heeft al laten weten noodlijdende clubs tegemoet te willen komen. José Cubo verwacht de klap wel te boven te komen maar denkt dat het voor veel kleinere voetbalclubs moeilijk zal zijn.

Via onze mediapartner NH