Ook beveiligers Schiphol willen verbod op vluchten uit New York

SCHIPHOL – Beveiligers op Schiphol willen dat KLM zo snel mogelijk stopt met vluchten naar en van New York. Net als bij het cabinepersoneel is het beveiligingspersoneel bang om door passagiers die vanuit New York aankomen besmet te worden met het coronavirus. New York is momenteel een van de grootste corona-brandhaarden ter wereld.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Momenteel vliegt KLM nog een keer per dag tussen Schiphol en New York’s JFK Airport. Vakbond CNV maakt zich zorgen om het beveiligingspersoneel dat de passagiers bij het overstappen op Schiphol moet controleren en fouilleren.

“New York is op dit moment een besmettingshaard, een risicogebied. Passagiers hebben urenlang bij elkaar in het vliegtuig gezeten. Bij aankomst is er geen medische check en gaan ze meteen langs de beveiliging”, zegt Erik Maas van CNV Vakmensen.

Net als de Vakbond Nederlands Cabinepersoneel (VNC) vindt CNV Vakmensen dat vluchten vanuit New York op de kortst mogelijk termijn moeten worden geweerd. Maas: “Het is voor de beveiligers onbegrijpelijk dat er nog iedere dag vluchten arriveren vanuit New York. Net als het cabinepersoneel lopen zij extra risico’s, omdat ze in nauw contact komen met passagiers. Fouilleren doe je niet op 1,5 meter afstand.”

Virus buiten de deur houden

Het doorgaan van dagelijkse vluchten vanuit New York, zonder extra checks bij de passagiers op hun gezondheid, ondermijnt de maatregelen die inmiddels op Schiphol zijn genomen, zegt Maas: ” Er is meer afstand tussen de beveiligers onderling, er zijn schermen geplaatst en strepen op de grond gezet, er is meer afstand gecreëerd tussen de wachtrijen en de bagagebakken worden grondiger schoongemaakt. Er gebeurt veel en dat is goed. Maar de passagiersvluchten vanuit New York ondermijnen deze veiligheidsmaatregelen. We moeten er alles aan doen om het virus buiten de deur te houden.”

CNV Vakmensen wil daarom zo snel mogelijk een landingsverbod. “Het is op dit moment, zeker gezien de kritieke fase van onze gezondheidszorg, totaal onverantwoord om nu door te gaan met passagiersvluchten vanuit New York.” De voorzitter van cabinevakbond VNC zegt tegen NH Nieuws dat haar bond nog in gesprek is met KLM over New York: “We kunnen er nu nog geen uitspraken over doen”.