Sportstudio na dwangsom: ‘We hadden mondeling akkoord’

AMSTELVEEN – De gemeente heeft een dwangsom van maar liefst 30.000 euro opgelegd aan de uitbater van een garage en de eigenaar van de daarin gevestigde sportstudio aan de Noorddammerweg. De gemeente is van mening dat de sportschool illegaal is, maar volgens personal trainer Dirk Kempen was er mondeling akkoord van de gemeente. Daarnaast zou de studio ook in gebruik zijn geweest tijdens de door het rijk geldende coronamaatregelen.

“Dat je na een mondelinge toezegging van de gemeente nog niet mag beginnen, wist ik ook niet,” zegt de 22-jarige Kempen die lichtelijk overdonderd is door het persbericht dat de gemeente er woensdag uit liet gaan. De gemeente meldt daarin dat zij in januari verzocht heeft om de activiteiten in de garage aan de Noorddammerweg te staken “Samen met de gemeente waren we dan ook al zoek naar een nieuw pand,” reageert de personal trainer hierop.

Kempen benadrukt dat het om een sportstudio gaat en niet om een sportschool. “Wij zijn personal trainers en geven dus persoonlijk les. Het is heel kleinschalig wat wij doen.”

Over de activiteiten tijdens de coronamaatregelen is Kempen duidelijk. “Ik ben inderdaad binnen geweest om zelf te trainen. En ook een keertje met mijn moeder en een vriend. Maar dat waren dus geen commerciële activiteiten. Waarschijnlijk hebben buren dat gezien en doorgegeven aan de gemeente.

“Dit is de eerste onderneming die wij een boete opleggen omdat zij zich niet houdt aan de verplichte coronamaatregelen,” zegt wethouder Herbert Raat van handhaving streng in het persbericht. “De gezondheidssituatie van onze inwoners staat voorop. Het kan niet zo zijn dat hier een loopje mee genomen wordt. Wij nemen de coronamaatregelen serieus en handhaven hier streng op. Vanwege de ernst van de situatie, de spoedeisendheid en de grote gezondheidsbelangen van de samenleving hebben wij besloten om de hoogte van de dwangsom van 15.000 euro te verdubbelen.”

De eigenaar van de sportstudio hoopt in ieder geval dat hij zijn verhaal ook nog eens aan de gemeente mag doen en hoopt op een goede afloop. “Ik ben een jonge ondernemer die inderdaad een fout heeft gemaakt in het begin door aan te nemen dat ik mondeling toestemming had. Het enige wat ik wil is verder met mijn passie.”