Wethouder Gordon: ‘Weekmarkt is onderdeel van de vitale voedselketen’

AMSTELVEEN – “Omdat de weekmarkt onderdeel is van de vitale voedselketen en veel inwoners hier hun boodschappen doen, stellen wij de markt open met duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers,” zegt wethouder Gordon naar aanleiding van het bericht om de markt vrijdag weer te houden.

De wethouder zegt tevens: “De markt kun je zien als winkelgebied in de buitenlucht, waarbij bezoekers de social distancing in acht moeten houden.Het langere tijd geen doorgang vinden van de markten heeft daarnaast enorme financiële gevolgen voor de eigenaren van de marktkramen.”

Voor een veilige markt verzoekt de gemeente bezoekers en marktondernemers het corona-protocol in acht te nemen. De markt kan doorgaan als de hygiënemaatregelen genomen worden die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Inwoners kunnen afwegen of ze willen komen. De marktmeester zal toezien op naleving van het protocol. De gemeente gaat beoordelen of het veilig en ordentelijk verloopt voor de inwoners om de bekijken of eventuele aanpassingen nodig zijn.

Belangrijkste richtlijnen:

  • Voldoende afstand houden tussen de verkoper en consument en tussen consumenten onderling (minimaal 1,5 meter)
  • Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen zoveel mogelijk via Pinautomaten (die regelmatig schoon worden gemaakt). Bij contante betaling legt u het geld op de toonbank, zodat daar géén contact met de hand voor nodig is
  • Zorg daar waar nodig is voor voldoende desinfecterend handzeep
  • Géén proef-bordjes bij de marktkramen
  • Handschoenen als consumenten en verkopers voedsel aanraken
  • Handschoentjes voor de verkopers die met voedsel in aanraking komen
  • Geen zitjes en of statafels bij snack punten
  • Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd wordt op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen

In een reactie op onze Facebookpagina liet een marktkoopman bovenstaande oplossing zien.