Aantal bijstandsaanvragen in Amstelveen verdubbeld door de coronacrisis

AMSTELVEEN – Door de coronacrisis is het aantal bijstandsaanvragen in Amstelveen verdubbeld van dertig à veertig per maand naar zestig à zeventig per maand. De gemeente probeert de aanvragen nu binnen vier weken te verwerken. De wettelijke termijn is acht weken. 

Het aanvragen van bijstand kan in verband met het virus alleen telefonisch. Er wordt dan een intake gedaan en als hieruit blijkt dat de persoon mogelijk recht heeft op een uitkering, wordt deze uitgenodigd op het gemeentehuis. Vervolgens wordt via een speciaal coronaprotocol de identiteit vastgesteld en de persoon ontvangt een aanvraagformulier. Dit formulier moet digitaal worden ingeleverd.

Met de bijstandsuitkering wordt het inkomen aangevuld tot een minimale grens, waardoor er weer genoeg inkomen is om van te leven. Wanneer is vastgesteld dat iemand onder de bijstandsgrens leeft, dan krijgt deze persoon een uitkering. Het college onderzoekt of een digitale bijstandsaanvraag op korte termijn mogelijk is.