Amstelveen doet mee aan actie voor Kinderen in Nood op Lesbos

 Het is twee voor twaalf voor honderden vluchtelingenkinderen die in mensonterende omstandigheden vast zitten op Griekse eilanden. Defence for Children voert actie om ze in Nederland op te nemen, samen met 40 gemeenten die deze kinderen willen redden. Ook Amstelveen is bereid om 14 kinderen in pleeggezinnen op te nemen.

Op donderdag 23 april werd om twee voor twaalf in veel gemeenten in het hele land de noodklok geluid om in actie te komen voor de kinderen die op Lesbos in nood zitten. Ook Amstelveen deed mee met een extra aflevering van de Talkshow BV Amstelveen, vanuit boekhandel Venstra. In de anderhalve meter maatschappij, dus alleen op internet bij te wonen via Facebook (https://www.facebook.com/112571976849955/videos/668432560616994/) en het online vergaderprogramma Zoom. Presentator Frans Huissen van de BV Amstelveen: “We hebben binnen een paar dagen deze extra uitzending geregeld om Amstelveners als Mpho Tutu en Defence for Children hierover aan het woord te laten. Zij doen een beroep op de regering om deze humanitaire ramp te stoppen en de gemeenten de kans te geven om deze kinderen op te nemen.”

Defence for Children voert actie om in totaal 500 kinderen naar Nederland te laten komen. Tal van andere Europese landen, waaronder Duitsland, gingen ons land al voor en nemen kinderen op. In Amstelveen hebben alle partijen in de gemeenteraad en de burgemeester een brief ondertekend die staatssecretaris Ankie Broekers Knol oproept om toestemming te geven om 14 kinderen over te laten komen. Eén van de betrokken raadsleden zegt daarover: “Dit is geen partijpolitieke kwestie, het gaat hier om kinderen in nood waarvoor nu zo snel mogelijk actie moet worden genomen. Het gaat om alleenstaande kinderen die nu al jaren in Griekenland in onmenselijke omstandigheden proberen te overleven.”

Als de kinderen naar Nederland komen, dan worden ze door bemiddeling van Stichting Nidos opgenomen in pleeggezinnen. Ook in Amstelveen zijn pleeggezinnen bereid om hun huis voor deze kinderen open te stellen.