Amstelveense gemeenteraad wil verweesde asielkinderen helpen

AMSTELVEEN – De voltallige Amstelveense gemeenteraad ondersteunt de oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children om 500 verweesde kinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland in Nederland op te vangen.

In een brief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie schrijft de gemeenteraad hier haar verantwoordelijkheid in te willen nemen.

Volgens de gemeenteraad leven er ruim 22.000 mensen in vluchtelingenkampen in Griekenland onder erbarmelijke omstandigheden. Onder deze vluchtelingen zijn ruim 2.500 kwetsbare alleenstaande kinderen. “Het zijn extreem kwetsbare kinderen die geen onderdak hebben, geen eten, geen water, geen medische zorg en geen onderwijs. Ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit het zicht. Griekenland en Europese Commissie hebben de 27 lidstaten meerdere malen gevraagd hierbij te helpen. Met name door een deel van deze kwetsbare alleenstaande kinderen op te vangen. Landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Finland en Kroatië zegden al toe een bijdrage te leveren. Nederland geeft vooralsnog géén gehoor aan de oproep van Griekenland en de Europese Commissie,” schrijven de partijen in een persbericht.

In Nederland roepen vluchtelingenorganisaties (Stichting Vluchteling, Defence for Childeren en Vluchtelingenwerk Nederland) Nederland en Nederlandse gemeenten op om zich in te spannen om 500 van de 2.500 (meest) kwetsbare kinderen op te vangen.

De voltallige Amstelveense gemeenteraad ondersteunt deze aansporing van de vluchtelingeneorganisaties. In een brief aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie roept de gemeenteraad het Kabinet op om onderdeel te zijn van de oplossing van dit schrijnende probleem.