Basisscholen open na 11 mei, geen evenementen tot september en horeca blijft dicht

NOORD-HOLLAND – Premier Rutte heeft vanavond in een persconferentie aangekondigd dat de maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus iets veranderen. Zo gaan basisscholen weer open, maar zijn alle evenementen tot 1 september afgelast. 

Door onze mediapartner NH Nieuws 

Scholen

De belangrijkste verandering in de maatregelen is dat basisschoolleerlingen vanaf 11 mei weer naar school mogen. Klassen zullen worden opgesplitst zodat alle leerlingen de helft van de tijd op school zijn. Ook het speciale onderwijs voor leerlingen in basisschoolleeftijd en de kinderopvang mogen weer open. Hier gelden vooralsnog geen verdere restricties.

Ook de middelbare scholen zullen waarschijnlijk weer open gaan. Volgens de premier moeten deze zich gaan voorbereiden op het mogelijk maken van anderhalve meter afstand, gezien ze per 1 juni weer open mogen.

Evenementen

Alle evenementen tot 1 september zijn afgelast. De premier geeft aan dat dit is om duidelijkheid te bieden aan organisatoren van onder andere festivals. “Dat betekent geen Pinkpop, geen Vierdaagse en geen Zwarte Cross”, zei hij stellig.

Ook het betaald voetbal ligt tot 1 september stil. Dat betekent dat de eredivisie en de eerste divisie niet uitgspeeld kunnen worden.

Sporten

Ook mogen kinderen binnen de basisschoolleeftijd – tot twaalf jaar – weer in teamverband sporten. Daarbij geldt wel dat ouders niet langs de lijn mogen staan en dat kinderen thuis mogen douchen. Kinderen tussen de twaalf en achttien mogen ook in teamverband sporten, maar alleen als het hierbij mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden.

De premier roept verenigingen en gemeentes daarnaast op om samen te werken, zodat ook leerlingen die geen lid zijn van een sportvereniging mee kunnen doen.

Andere maatregelen tot 20 mei

De rest van de maatregelen, waaronder het verbieden van bezoek in verpleegtehuizen en het sluiten van de horeca, gelden vooralsnog tot 20 mei. Premier Rutte geeft aan dat er een week voor die datum weer overleg zal plaatsvinden.