Burgemeester: ‘Blijf ook met Pasen thuis’

AMSTELVEEN – Met prachtig weer voor het paasweekend in de weersvoorspellingen blijft de dringende oproep vanuit de lokale overheid om zoveel als mogelijk thuis te blijven.  “Ga alleen naar buiten voor een boodschap of een klein ommetje. Niet om te recreëren.”

Burgemeester Tjapko Poppens: “Bijzondere tijden zorgen ook voor een bijzonder Pasen. Maak er thuis wat gezelligs van. Geniet van het mooie weer, maar houd je aan de maatregelen. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Houd vol.”

Daarom is zijn verzoek om geen drukke plekken op te zoeken en altijd minimaal 1,5 meter afstand. te houden.  “Deze maatregelen zijn en blijven nodig voor de bestrijding van het coronavirus en het beperken van de druk op de zorgcapaciteit.”

Vermijd drukke plekken

Inwoners wordt opgeroepen drukke plekken zoveel mogelijk te vermijden. Denk daarbij aan het Amsterdamse Bos, maar ook de wandelpaden rondom de Poel en de heemparken. Er wordt dit weekend extra handhaving ingezet. Als het te druk wordt, dan moeten parken helaas worden afgesloten.

Groepsvorming

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen rond groepsvorming houdt. Groepen van drie personen of meer zijn verboden. Dit geldt niet voor een gezin.

Boodschappen doen

Op Goede Vrijdag mogen supermarkten en levensmiddelenwinkels in de regio bij uitzondering geopend zijn tot 22.00 uur. Dit ter spreiding van bezoekers. Supermarkten beslissen zelf of ze van die mogelijkheid gebruik maken. Kijk daarom bij de eigen supermarkt wat de openingstijden zijn.

Grote drukte bij het afvalbrengstation

Veel thuis zijn betekent voor veel mensen klussen en opruimen. Dat is te merken bij het afvalbrengstation, daar is het al weken buitengewoon druk. Op vrijdag en zaterdag lopen de wachttijden op tot meer dan een uur. Advies is: sla de spullen zoveel mogelijk thuis op en breng het weg in rustiger tijden. Tijdens het paasweekend is het afvalbrengstation gesloten op zondag en maandag (Tweede Paasdag).

Wielrenners

Mooi weer nodigt uit om te gaan fietsen en wielrennen. Hierdoor wordt het al snel te druk op bepaalde routes. Kies rustige tijden, vermijd de route langs de Amstel en de fietsroute Ronde Hoep. Maar het beste advies is eigenlijk: blijf zoveel mogelijk thuis.

Afsluiting sanitaire voorzieningen op recreatieplekken

Op recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleine kampeerveldjes bij parken, natuurgebieden en strandjes zijn de sanitaire voorzieningen zoals gemeenschappelijke toilet- en douchevoorzieningen gesloten.

 

Oproep aan ouders: kies voor een rustige speelplek

Volgens de richtlijnen van het RIVM geldt een uitzondering op de maatregelen voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij mogen, als ze geen ziekteverschijnselen (hoesten, verkouden, koorts) vertonen, onder begeleiding van ouders buitenspelen. Dat mag ook in de speeltuin, maar ouders wordt opgeroepen: kies voor een rustige speelplek en blijf zoveel mogelijk afstand houden.