Gemeente gaat ‘overbruggingsleningen’ verstrekken aan ondernemers

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen gaat ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis een steuntje in de rug geven. Amstelveense bedrijven die meer dan twee werknemers hebben en voor de crisis financieel gezond waren, kunnen binnenkort een lening aanvragen van maximaal 50.000 euro in afwachting van hun financiële steun van de Rijksoverheid.

Door Maarten Middelkoop

“We zien dat veel midden- en kleinbedrijven op korte termijn niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen,” zegt wethouder Floor Gordon, verantwoordelijk voor economische zaken. “Zij wachten nog op geld van het Rijk of op een lening van de bank en dat duurt te lang, dus willen we ze op korte termijn helpen door middel van een lening.”

Darshan Sloot, directeur van de Ondernemingsvereniging Amstelveen, is blij met de nieuwe maatregel. “Bepaalde branches hebben het ontzettend zwaar. De meeste ondernemers zien hun omzet teruglopen,” zegt ze. “Of het genoeg is weet ik niet, maar de gemeente doet in ieder geval wel heel erg haar best.”

Het komt nog weinig voor dat gemeenten met hun eigen financiële steun komen. “Ik weet niet of we de enige zijn, maar we zijn wel aan het pionieren,” zegt wethouder Gordon. “Ik hoop dat ons idee navolging krijgt, en dat wij ook weer van anderen kunnen leren, om samen deze crisis het hoofd te bieden.”