Gemeente Amstelveen springt in de bres voor Amsterdamse Bostheater

AMSTELVEEN – Voor het Amsterdamse Bostheater is het onzeker of het speelseizoen deze zomer kan door gaan, ook als de maatregelen na 1 juni worden versoepeld. Het theater is voor 80 procent afhankelijk is van publieksinkomsten en heeft behoefte aan snelle financiële zekerheid. Daarom staat de gemeente Amstelveen voor 45.000 euro garant, zodat het theater kan overleven. De garantie wordt verleend vanuit het corona ondersteuningsfonds.

Het bij Amstelveners populaire theater moet nu al grote verplichtingen aangaan en financieel investeren wil het deze zomer voorstellingen kunnen geven. Denk hierbij aan de opbouw van het toneel en repetities. Daarbij moeten er aanpassingen gedaan worden in verband met de anderhalvemetermaatregel. Normaal beginnen de voorbereidingen op 1 mei om op 1 juli de hoofdvoorstelling te kunnen starten. Dit wordt niet gehaald. Maar dankzij de extra steun van de gemeente kunnen zij de pijlen richten op 1 juni, mochten de rijksmaatregelen dit toelaten. Dan zou de eerste voorstelling op 1 augustus kunnen plaatsvinden. Dit betekent dus een kortere periode om inkomsten te genereren.

“Er is nog geen zicht op wanneer het Rijk de maatregelen voor de culturele sector kan versoepelen, maar het is belangrijk om vooruit te blijven kijken. Vooral voor het Bostheater dat bijna geheel afhankelijk is van publieksinkomsten”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “De kans bestaat dat het theater in een korter seizoen de investeringen niet geheel terugverdient. De garantstelling moet gezien worden als een verzekering tegen aanzienlijk tegenvallende inkomsten. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat het Bostheater kan overleven en ook in volgende jaren cultureel aanbod kan blijven verzorgen. Het theater vormt een belangrijk onderdeel van de Amstelveense kunst en cultuur.”

Tegenprestatie

Het college van B en W vraagt de culturele instellingen die extra steun krijgen vanuit het corona ondersteuningsfonds, om te kijken welke tegenprestatie zij kunnen leveren om Amstelveners te helpen in deze moeilijke tijd. Het Amsterdamse Bostheater heeft aangegeven de suggestie van wethouder Raat te steunen en een gratis voorstelling te ontwikkelen voor medewerkers met een cruciaal beroep in Amstelveen, zoals het zorgpersoneel.