Historische vliegtuigjes brengen saluut boven Amstelveen

AMSTELVEEN – Wie vanmiddag een vreemd gebrom hoorde, heeft hopelijk even naar boven gekeken. Een formatie van een aantal prachtige historische vliegtuigjes brachten een saluut aan iedereen die met zorgen thuis zit vanwege het coronavirus. Luchtvaartverslaggever van NH Nieuws Doron Sajet interviewde gister initiatiefnemer Hans Nordsiek en de Amstelveense KLM-vlieger Piet Luijken.

Twee Boeing-Stearmans uit de Tweede Wereldoorlog en een De Havilland Chipmunk met aan boord drie Noord-Hollandse luchtvaartveteranen zetten vandaag koers vanuit Breda International Airport naar het hart van de Nederlandse luchtvaart in Noord-Holland. De vlucht is een initiatief van ‘The Storyteller’ Hans Nordsiek, een voormalig KLM-piloot die zijn pilotenpet inruilde voor een carrière als professioneel verhalenverteller.

         

Saluut

“Het is een saluut aan iedereen”, vertelt Nordsiek aan NH Nieuws, “maar vooral ook voor die honderdduizenden medewerkers in luchtvaart die vanwege de coronacrisis met zorgen thuiszitten. Daarom vliegen we via Amsterdam, naar Amstelveen, boven het KLM-hoofdkantoor naar Schiphol, Haarlem en Heemstede.” Nordsiek wil met de formatievlucht zijn steun betuigen aan iedereen die zich inzet om Nederland er weer bovenop te krijgen.

Nordsiek wordt vergezeld door de Haarlemse oud-KLM-gezagvoerder Ferry van der Geest, die zich vanuit Texel met zijn Boeing-Stearman bij de formatie voegt. De Chipmunk wordt bestuurd door KLM-vlieger Piet Luijken uit Amstelveen. “We willen met deze vliegtuigen uit crisistijden laten zien dat we ook deze crisis kunnen overwinnen”, aldus Nordsiek. “En voor al die luchtvaartmedewerkers: we’re still here! We vliegen boven het KLM-hoofdkantoor als symbool dat de blauwe vogels ook echt wel weer gaan vliegen.”

De tuba’s van een orkest

Nordsiek beschrijft het geluid dat de vliegtuigen maken als een ‘donkerbrommend’ geluid. “Dit zul je niet als lawaai ervaren, maar als muziek! Laten we zeggen dat het de tuba’s van een orkest zullen zijn.” De toestellen vliegen op gemiddeld 300 meter hoogte. Inmiddels zijn de vliegtuigjes weer veilig geland.

Foto’s: Lisa van Andel