In memoriam: Haije Bouwman (1955-2020)

Vandaag bereikte ons het bericht dat RTVA-verslaggever Haije Bouwman op 28 maart is overleden. Haije werd 64 jaar. Vrijwilligers, medewerkers en bestuur van RTVA gaan een warme persoonlijkheid missen die zich graag inzette voor het maatschappelijke belang.

Haije was vooral een levensgenieter en hield zielsveel van zijn woonplaats Amsterdam. Vol enthousiasme kon hij vertellen over de mensen die had geobserveerd op een warme zomerdag in de hoofdstad. Ook kon hij zich verwonderen over de schoonheid van de natuur. Daarnaast voelde hij zich zeer verbonden met de zwakkeren in de samenleving.

Die verbondenheid zorgde dat hij als vrijwillig verslaggever vaak sociaal maatschappelijke problemen wilde aankaarten. Hetgeen hem ook vaak lukte. Een voorbeeld zijn de problemen rond de Aquarius-flat in de wijk Groenelaan. Haije was de eerste die via de media aan de bel trok.

Maar het ging Haije niet alleen om misstanden. Hij wilde ook graag de mooie dingen van het leven laten zien. Zo maakte hij een paar mooie reportages over pleeggezinnen en mantelzorgers. Daarbij stond hij altijd vooraan om bijzondere dingen uit de natuur aan een breder publiek te laten zien. De laatste jaren was hij vrijwillig beheerder van diverse natuurhuizen in Nederland. Ook daar genoot hij van.

In 2018 werd die vreselijke ziekte bij hem geconstateerd. Haije ging er vrij positief mee om. Daarbij wilde hij graag dat weinig mensen van zijn ziekte afwisten. Hij had geen zin in medelijden. En hij wilde graag weer aan de slag. Met slangetje in zijn neus kwam hij de redactie op: “Goed, welk onderwerp kan ik gaan draaien?”

Het leek allemaal goed te gaan en langzaam maar zeker leek ook zijn tomeloze energie weer terug te komen. En net op dat moment sloeg de ziekte wederom toe. Ditmaal zonder genade.

Lieve Haije, we gaan je gedrevenheid, betrokkenheid, positiviteit en humor enorm missen en wensen familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Vrijwilligers, medewerkers en bestuur RTVA.