Negen maanden cel voor man die vuurwapen doorlaadde in trein naar Schiphol

SCHIPHOL – De 33-jarige man die op 11 april van dit jaar met een doorgeladen wapen op zak op station Schiphol Airport uit een trein werd gehaald, is dinsdag 28 april tot negen maanden cel veroordeeld. Dit meldt mediapartner NH

Een passagier van de intercity tussen Amsterdam en Den Haag/Rotterdam kreeg kort na vertrek twee mannen in het vizier, van wie er één een vuurwapen bij zich droeg en dat in de coupé doorlaadde. De alerte reiziger sloeg alarm, waarna de koninklijke Marechaussee de twee mannen op Schiphol Airport uit de trein haalden.

Lees ook: Duo met doorgeladen vuurwapen op Schiphol had geen terroristisch doel

Een dag na de aanhouding werd al duidelijk dat het duo geen terroristische plannen had. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de man het vuurwapen al enkele jaren bij zich droeg. Hij voelde zich bedreigd, zegt hij, al weigerde hij dat aan de rechter uit te leggen.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij met het vuurwapen op zak via ‘veiligheidsrisicogebied’ Schiphol wilde reizen. Het OM had een jaar cel tegen de man geëist.