Ondersteuning aangevraagd door ruim 1800 Amstelveense zelfstandigen

AMSTELVEEN – Gemeente Amstelveen geeft extra tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen tijdens de coronacrisis. Voor die financiële ondersteuning hebben ruim 1800 Amstelveense zelfstandigen een aanvraag ingediend, waarvan al ruim de helft is uitbetaald. Ook zijn al 1000 besluiten over de overige aanvragen genomen, zodat uitbetaling spoedig volgt.

De extra Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) is voor zelfstandige ondernemers die in financiële problemen komen door de Corona-crisis. De gemeente probeert al aanvragen zo snel mogelijk af te handelen. De voorziening werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart en kan tot 1 juni digitaal worden aangevraagd via www.amstelveen.nl/regelingzelfstandige. Binnen vier weken (normaal 13 weken) na de aanvraag besluit de gemeente of de aanvrager in aanmerking komt.

Wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen: “Het is goed om te zien dat we zoveel zelfstandige ondernemers al zo snel konden helpen. Het college hoopt dat de gemeente, door de snelle uitvoering van de regeling, Amstelveense ondernemers kan helpen om deze moeilijke tijd door te komen.”

De tijdelijke voorziening kan bestaan uit een inkomensondersteuning is voor 3 maanden. Voor alleenstaanden is deze € 1.052 en voor gezinnen € 1.503 per maand. Dit is een aanvulling op het huidige inkomen tot aan het sociaal minimum. Die hoeft niet te worden terugbetaald. Ook is er een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,-, tegen een rentepercentage van 2%. Uitstel van aflossing is er tot 1 januari 2021. Daarna moet de lening in drie jaar terugbetaald worden. De gemeente toetst, in tegenstelling tot bij het Besluit bijstand zelfstandigen, niet naar de levensvatbaarheid van het bedrijf, het inkomen van eventuele huisgenoten of uw vermogen.