Politie en handhavers houden Uilenstede regelmatig in de gaten

AMSTELVEEN – Na kritiek van bewoners op Uilenstede over de coronamaatregelen besloot burgemeester Tjapko Poppens in gesprek te gaan met diverse betrokkenen van de campus. Maandag 20 april ging hij de conversatie aan met studenten van de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) en vertegenwoordigers van Studentenhuisvesting DUWO, de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente.

Naast dat politie en handhavers regelmatig langsgaan op de campus, wordt er door DUWO en de VBU ook veelvuldig gecommuniceerd over de coronamaatregelen met bewoners. DUWO en de VBU houden nauw contact met de gemeente en politie.

Sinds de uitgedeelde boetes tijdens Pasen is het rustig op de campus. Inmiddels is duidelijk dat verbod op groepsvorming alleen geldt voor de openbare ruimte en niet binnenshuis. Op 16 april heeft het Veiligheidsberaad daar landelijk helderheid over gegeven. Studenten mogen wel met huisgenoten in de keuken of op het balkon zitten, maar worden verzocht om ook daar zoveel mogelijk afstand te houden.

Ruimte voor passende initiatieven van studenten

Eerder bleek al dat de studenten de coronamaatregelen van begin af aan serieus namen. Poppens beaamde dit na het gesprek: “Ik vertrouw erop dat ze dat blijven doen. Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is, zeker omdat het nog wel even duurt, maar dat geldt voor ons allemaal.”

De VBU hoopt dat er wel ruimte blijft voor initiatieven van studenten die binnen de regels passen. Politie en gemeente geven aan daar graag over mee te denken, waarbij de uitgangspunten van de noodverordening leidend zijn.