Speciale tablets bieden extra steun voor kwetsbare ouderen

AMSTELVEEN – Een groep kwetsbare ouderen heeft vandaag van de gemeente Amstelveen een speciaal ontwikkelde tablet gekregen. Met deze tablet kunnen zij eenvoudiger contact zoeken met familie tijdens de coronacrisis. Ook bieden deze tablets een vorm van dagbesteding door de programma’s die er op staan.

Marijn van Ballegooijen (wethouder Zorg) heeft 20 tablets in bruikleen uitgegeven aan de mensen die deelnemen aan de proef die in Amstelveen loopt op het gebied van dementie. “Met deze tablets kunnen mensen makkelijk contact opnemen met iemand uit hun (zorg)netwerk,” vertelt wethouder Ballegooijen. “Ze zijn super eenvoudig in gebruik en worden in Den Bosch en Amsterdam al met succes ingezet. Het gebruiken van de tablet draagt bij aan de sociale contacten van mensen met dementie en dat is natuurlijk erg belangrijk. Ook bevat de tablet een vorm van digitale dagbesteding zoals activiteiten, spelletjes doen, zingeving en een 24-uurs kanaal. De tablet kan daardoor ook mantelzorgers wat meer ruimte geven.”

Kwetsbare mensen en ouderen worden door de coronacrisis extra getroffen. Het risico op isolement is voor hen extra groot. Zij moeten contact vermijden en activiteiten zoals de dagbesteding vallen weg. “Contact met anderen is ontzettend belangrijk,” vult Lies Zuidema voorzitter van de Ketenzorg Dementie Amstelland aan. “Mensen met dementie genieten ontzettend van een arm om hen heen, een aai of een knuffel. Juist dát missen ze nu. Deze tablets kunnen hen een beetje helpen om toch dichtbij familie te blijven.”

De tablet is ontwikkeld door Tao of Care. Deze organisatie is de drijvende kracht achter de Social Trial ‘Sociale Benadering dementie’ die in Amstelveen loopt. In die proef, waarbij lokale zorgaanbieders, zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en de gemeente zijn betrokken, worden inwoners met dementie en hun naasten ondersteund volgens de Sociale Benadering Dementie. Op de tablet staan programma’s die veel beelden bevatten en daardoor goed te bedienen zijn door mensen met dementie. De tablets zijn uiteraard geen vervanging van reguliere zorg, maar bieden in deze tijden van social distancing een extra contact mogelijkheid.