Vooral mavo-leerlingen vallen buiten boot bij eerste schoolkeuze

AMSTELVEEN – Basisschoolleerlingen die dit jaar de stap maken naar het voortgezet onderwijs maken vooral kans uitgeloot te worden als zij mavo (vmbo-t) of mavo/havo-advies hebben ontvangen. De twee Amstelveense scholengemeenschappen die dit onderwijs aanbieden (HWC en Amstelveen College) moesten dit jaar overgaan tot loting en dat zorgde ervoor dat ruim acht procent van de leerlingen niet werd geplaatst op de school die de voorkeur had.

In Amstelveen is voor leerlingen die het advies vmbo-t hebben maar één alternatief: de Panta Rhei aan Pandora. Buiten de gemeente kan bijvoorbeeld worden uitgeweken naar de Westplas mavo in Aalsmeer. Amstelveners zien dit vaak niet zitten door de afstand. De Aalsmeerse school ligt op 30 minuten fietsen (9,2 kilometer) van het HWC.

De gemeente zegt dat er veel is geïnvesteerd om alternatieven Panta Rhei en Westplas mavo als goede optie neer te zetten. Zo werd de doorstroom naar de havo na de vierde klas veel gemakkelijker gemaakt. Op het ogenblik wordt hard gewerkt om ook tussentijdse doorstroom soepeler te laten verlopen.

Uiteindelijk is 99 procent van de 1.818 aangemelde leerlingen geplaatst. Zeven procent gaat nu naar een school die tweede of derde op de keuzelijst stond. De overgebleven leerlingen hebben ondertussen een school buiten Amstelland gevonden of er wordt nog in overleg gezocht naar een oplossing.