Buitenveldertbaan een maand buiten gebruik

AMSTELVEEN – Schiphol sluit de komende vier weken de Buitenveldertbaan voor een onderhoudsbeurt. De werkzaamheden zouden eigenlijk verdeeld worden over twee periodes dit jaar, maar vanwege het lage aantal vluchten is er gekozen om de hele beurt in een keer te doen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Buitenveldertbaan en een omliggende taxibaan zullen tussen vrijdag 22 mei en vrijdag 19 juni dichtblijven voor regulier onderhoud. Het asfalt en de markeringen erop worden gecontroleerd en zonodig hersteld, de hemelwaterafvoer wordt schoongemaakt en geïnspecteerd, bekabeling en elektra worden gecontroleerd en omliggende grasvelden worden gemaaid. De op- en afritten worden ook aangepakt.

Vanwege het lage aantal vluchten op Schiphol werd de Buitenveldertbaan al nauwelijks gebruikt. Het meeste vliegverkeer wordt afgehandeld op de Polderbaan en de Kaagbaan. Die twee banen zijn aangewezen als ‘primaire banen’, wat wil zeggen dat startend en naderend verkeer daar voor het minste hinder zouden moeten zorgen.

Bezet

Met de sluiting van de Buitenveldertbaan heeft Schiphol nu nog vier start- en landingsbanen in gebruik. De Aalsmeerbaan is al bijna twee maanden dicht om als parkeerterrein dienst te doen. Veel vliegtuigen staan stil en hebben ruimte nodig om langere tijd geparkeerd te worden. Afgelopen donderdag bezetten nog actievoerders van Greenpeace de gesloten Aalsmeerbaan. Ze zijn niet eens met de financiële steun die KLM krijgt om de coronacrisis door te komen.

Via onze mediapartner NH