Coronacrisis nekt geplande verbreding Bovenkerkerweg

AMSTELVEEN – De verbreding van de Bovenkerkerweg wordt een paar jaar uitgesteld, omdat de kosten van de werkzaamheden in de papieren gaat lopen. Geld dat de gemeente nu niet bereid is uit te geven vanwege de coronacrisis.

De Bovenkerkerweg is een drukke verbinding en zou volgend jaar deels worden verdubbeld om de toenemende verkeersdrukte in de spits aan te kunnen. Dit onder meer door de groei van Uithoorn en de komst van het Nationaal Tenniscentrum.

Voor de verdubbeling moet een compleet nieuw wegdek worden neergelegd dat ook nog eens bestand moet zijn tegen verzakking. De laatste jaren is een deel van de Bovenkerkerweg regelmatig onder handen genomen maar verzakkingen zorgden keer op keer voor een zeer hobbelige asfaltweg.

Een gevolg van het uitstel is dat het kruispunt met de Nesserlaan en De Kegel niet op korte termijn aangepakt wordt. Het plaatsen van verkeerslichten op deze kruising kan alleen in combinatie met een grootschalige reconstructie en het toevoegen van extra opstelvakken. Anders komt het de doorstroming en de verkeersveiligheid niet ten goede.

Om de verkeersdruk op het kruispunt tijdelijk te verlichten, wordt er wel vast een vrije rechtsafstrook aangelegd naar de nieuwe parkeergarage bij het Nationaal Tenniscentrum. Ook onderzoekt de gemeente of er alsnog een volwaardige autobrug van en naar de Bouwerij kan worden aangelegd. Verkeer naar het noorden kan dan over de kruising Bovenkerkerweg-Zagerij, die wel verkeerslichten heeft.

“Deze extra kosten willen we tijdens de coronacrisis niet maken”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “Het is beter te wachten totdat we in beeld hebben wat de financiële gevolgen van de crisis zijn.” De werkzaamheden zijn nu uitgesteld tot 2023.