Deborah op zoek naar geschiedenis opa en oma: ‘Op meerdere manieren doet het wat met mij’

AMSTELVEEN – Deborah Kalkoene (39) uit Amstelveen is al zo’n twee jaar bezig met onderzoek naar hoe haar grootouders de Tweede Wereldoorlog hebben ervaren. Ze heeft hier nooit met hen over gesproken. Via online en fysieke archieven probeert ze nu de Joodse geschiedenis van opa en oma in oorlogstijd vast te leggen. 

Hartog en Hendrina Kalkoene leerden elkaar na de oorlog kennen, in betere tijden. Beiden overleefden die gruwelijke periode. Hartog werd naar meerdere werk- en concentratiekampen vervoerd, maar opa heeft daar nooit een woord met zijn kleindochter over gerept.

Pijnlijk

Daarom is Deborah zelf op onderzoek uitgegaan. In het begin kon ze dagen en nachten achter elkaar blijven zoeken op het internet. “Emotioneel doet dat ook wat met me, want er komen dingen naar boven die best pijnlijk zijn om te lezen. Het besef, het idee wat ze hebben meegemaakt, dat dat mijn opa en oma waren, dat kan soms heel naar zijn om te lezen.”

Door in hun levensgeschiedenis te duiken en de moeilijke waarheden onder ogen te zien, begrijpt Deborah haar grootouders een stuk beter. “Het waren oermensen. Ze hadden een oerkarakter. Dat leer ik nu beter te begrijpen.”

De opa en oma van Deborah zijn respectievelijk in 2010 en 2015 overleden. “Kon ik maar tegen ze zeggen: jeetje, dat jullie dat hebben mee moeten maken. Dat kan nu helaas niet meer.”

Laatste woonadres

In juli 1942 woonde Hartog Kalkoene samen met zijn broertje en ouders in de Amsterdamse Valckenierstraat. “Dit was hun laatste woonadres. Hier hebben ze voor het laatst als gezin gewoond en geleefd.” Het gezin werd in juli van dat jaar wreed uit elkaar gerukt. Zijn broertje en ouders werden opgepakt en vanuit de Hollandsche Schouwburg gedeporteerd naar kamp Westerbork. Hartog was toen hoogstwaarschijnlijk aan het werk maar werd  anderhalf jaar later alsnog ook opgepakt.

Struikelstenen

De familie heeft voor het huis drie struikelstenen geplaatst als herinnering aan het drama dat zich hier in de vorige eeuw heeft voltrokken. Volgens Deborah is het belangrijk om stil te staan bij de vrijheid die we nu kennen en dat we die niet als vanzelfsprekend moeten zien. “Zeker in deze tijden is het belangrijk om goed te beseffen dat vrijheid niet te koop is en dat je die niet cadeau krijgt, je moet er wel wat voor doen.”

Op de vraag of Deborah antwoord heeft gekregen op al haar vragen en of ze haar onderzoek naar haar grootouders kan afronden, is ze kort: “Nog lang niet, nee. Het onderzoeken gaat nog altijd door.”

Joodse Huizen

Deborah heeft ook meegewerkt aan het boek ‘Joodse Huizen’, waarin verhalen van 24 auteurs staan over vooroorlogse bewoners. “Ik heb door mijn onderzoek een mooi verhaal over mijn grootvader kunnen schrijven.”

Via onze mediapartner NH Nieuws.