Familie Jules Schelvis verrast door toespraak Willem-Alexander

AMSTELVEEN – De familie van Jules Schelvis noemt het “een prachtig eerbetoon” dat de toespraak van Willem-Alexander tijdens de Nationale Dodenherdenking voor een groot deel ging over de in 2016 overleden Amstelvener. Dat Schelvis nadrukkelijk zou worden aangehaald in de speech, die door velen al als historisch wordt gekenmerkt, was niet bekend bij de familie. 

Marianne, de dochter van Schelvis, moest een traantje laten toen Willem-Alexander met zeer respect en bewondering over haar vader vertelde. “Ik vond het heel mooi, een prachtig eerbetoon aan mijn vader,” zegt zij tegen Hart van Nederland.

‘Jules Schelvis doorstond de hel en wist toch als vrij mens weer iets van het leven te maken. Veel meer dan dat. “Ik heb vertrouwen in de mensheid gehouden”, zei hij. Als hij het kon, kunnen wij het ook. Wij kunnen het, wij doen het samen. In vrijheid.’

Koning Willem-Alexander, 4 mei 2020

Willem-Alexander vond het bijzonder dat Jules Schelvis ondanks zijn heftige tijd in diverse concentratiekampen vertrouwen in de mensheid bleef houden.  “Als hij het kon, kunnen wij het ook. Wij kunnen het, wij doen het samen. In vrijheid.” waren de indrukwekkende slotwoorden van zijn toespraak.

Jules Schelvis zal in Amstelveen in de nog te bouwen wijk De Scheg met een eigen straatnaam worden geëerd. Dit werd in oktober 2016 bekendgemaakt door Staatssecretaris Martin Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de toenmalige wethouder Jeroen Brandes.

Lees ook: Koning haalt Amstelvener Jules Schelvis aan in 4 mei-speech

Van Rijn destijds: “Nederland heeft met Jules Schelvis een ‘menselijk monument’ verloren in het herinneren, onderzoeken en vertellen van de verschrikkingen van de oorlog. De nazi’s hebben geprobeerd hun gruweldaden in Sobibor aan onze herinnering te onttrekken. Zij zijn daar niet in geslaagd en het is tot in lengte der dagen onze taak om te zorgen dat dit zo blijft. Bij die strijd liep Jules Schelvis altijd voorop. En ik hoop dat in de toekomst kinderen naar dit straatnaambord zullen wijzen en dan hun moeder of vader vragen wie en hoe bijzonder Jules Schelvis was.”

Foto: Schelvis’ dochter Marianne (midden) ontvangt het straatnaambord.