Gemeente Amstelveen roept op tot terughoudendheid huurverhogingen particulieren

AMSTELVEEN – Door de coronacrisis ondervinden veel Amstelveners financiële gevolgen. De gemeente Amstelveen roept particuliere verhuurders daarom op om coulant te zijn tijdens de coronacrisis en terughoudend te zijn met huurverhogingen.

“Wij doen een beroep op uw organisatie om terughoudend te zijn met huurverhogingen en geen huurders met betaalachterstanden uit hun woning te zetten”, schrijft wethouder Rob Ellermeijer in een brief aan de particuliere partijen.

Door het wegvallen van omzet, inkomen of opdrachten ondervinden veel Amstelveners de financiële gevolgen van de coronacrisis. Zowel het Rijk als de gemeente heeft regelingen om inwoners en ondernemers te steunen. Corporaties zoals Eigen Haard, DUWO en Woonzorg Nederland gaan al terughoudend om met huurverhogingen en zetten huurders niet op straat. Ook wordt maatwerk toegepast bij mensen die in financiële problemen komen.

Bij particuliere partijen heeft de gemeente geen wettelijke middelen om maatregelen af te dwingen. Met de brief die is verstuurd doet de gemeente een moreel appel op de particuliere verhuurders om terughoudend om te gaan met huurverhogingen en om geen huurders met betaalachterstanden tijdens deze coronacrisis uit te zetten.

“Wij gaan overleggen met deze partijen over het woon- en huurbeleid, zoals ook in de woonagenda is aangekondigd. In deze coronacrisis horen wij ook graag of ze contact hebben gehad met huurders over financiële problemen en of zijn generieke maatregelen toepassen of maatwerkoplossingen bieden”, zegt Ellermeijer.