GroenLinks zoekt samenwerking met college voor actie tegen luchtvaartnota

AMSTELVEEN – GroenLinks is blij met de woorden die wethouder Herbert Raat vorige week schreef op zijn persoonlijke blog over de luchtvaartnota. Raat vind deze nota slechts een papieren werkelijkheid en GroenLinks sluit zich graag aan bij deze woorden van de VVD-wethouder. Hoewel GroenLinks blij is met de woorden van de wethouder, hoopt de partij dat het niet blijft bij het schrijven van een persoonlijk blog, maar dat er ook concrete actie wordt ondernomen.

De Amstelveen fractie van GroenLinks wil daarom boter bij de vis en raadslid Lennart de Looze vraagt het college om de zienswijze van Amstelveen in Den Haag neer te leggen.  “Wij zijn het niet vaak zo eens. Ik vind het belachelijk dat het centrale thema van de nieuwe luchtvaartnota nog steeds groei is, er geen stop komt op nachtvluchten en er geen aandacht is voor concrete klimaatdoelen.”

De negatieve gevolgen voor Amstelveen en andere buurgemeenten van Schiphol worden volgens GroenLinks erg onderschat.Tijdens de coronacrisis wordt er nauwelijks gevlogen vanaf Schiphol en wordt het verschil duidelijk. “Wellicht een voordeel van deze nare periode is dat de nadelen van Schiphol nog duidelijker worden; nu geen geluidsoverlast, geen nachtvluchten en prachtige schone lucht zonder vliegtuigstrepen,” aldus de Looze optimistisch. Schiphol en KLM, die door deze crisis financieel hard getroffen worden, verwachten een miljardensteun van de overheid. Dit moet volgens GroenLinks een handvat zijn om voorwaarden aan hun bedrijfsvoering te stellen.

Vanaf 29 mei ligt de luchtvaartnota voor zes weken ter inzage en kunnen er zienswijzen worden ingediend. GroenLinks raadslid Lennart de Looze oppert om de politieke belangen opzij te schuiven en samen stelling te nemen tegen de luchtvaartnota om de Amstelveense visie op de toekomst van Schiphol duidelijk te maken. “Helaas heeft Amstelveen weinig directe invloed op de luchtvaartsector, maar het minste wat we kunnen doen is nu gezamenlijk onze stem laten horen in Den Haag,” zegt de Looze. GroenLinks vraagt het college schriftelijk om samen een concept zienswijze op te stellen en om deze in de raadscommissie van RWN op 18 juni te bespreken met alle partijen.

Foto: NH/Doron Sajet