Kok maakt kilo’s macaroni voor senioren in de buurt: “Hopen dat ze zo een beetje gezond blijven”

AMSTELVEEN – Hoewel het restaurant van verzorgingshuis Nieuw Vredeveld in Amstelveen ook de komende weken zal dichtblijven, wordt de keuken intensief gebruikt. Er worden niet alleen maaltijden voor bewoners van het verzorgingshuis gemaakt, maar ook voor senioren in de buurt. 

Op de ’to-do-list’ van kok Fred Zalme stond een gigantische portie macaroni . “Deze maaltijd is voor de mensen die hier in een aanleunwoning wonen, maar ook voor andere mensen hier in Amstelveen”, vertelt hij met een glimlach.

Het idee om senioren van verse maaltijden te voorzien, spookte al wat langer door zijn hoofd. De coronacrisis bleek een goede reden om zijn maaltijdbezorgservice op te zetten. “Toen de regering het signaal gaf dat senioren extra kwetsbaar waren, hebben wij deze service opgestart, zodat mensen toch een gezonde maaltijd kunnen krijgen iedere dag.”

Charlotte van Ommeren brengt de maaltijden rond en ziet daarbij met eigen ogen hoe eenzaam sommige ouderen onder de huidige omstandigheden zijn. “Als ik langs kom, zijn sommige mensen nog niet de deur uit geweest en dat durven ze dan ook niet”, vertelt ze terwijl ze de bakjes macaroni klaarzet om uit te delen. “Dat zijn mensen die normaal gesproken gewoon wel actief waren.”

De ouderen waarderen niet alleen de maaltijden, maar ook de aandacht die ze tijdens de bliksembezoekjes – op anderhalve meter afstand – krijgen.  “Ik ben heel blij dat ze me helpen en die maaltijd brengen”, vertelt mevrouw Schildknecht van 92 jaar. “Ze zijn altijd zo lief, vragen altijd netjes hoe het met mij gaat.”

‘Bezorgservice blijft’

Ook de restaurants van zorgketen Brentano mogen begin juni weer open, met inachtneming van de verplichte maatregelen. Op dat moment kan mevrouw Schildknecht al helemaal niet wachten. “De kok heeft gezegd dat hij lekker gaat koken, dus dat wordt heerlijk.” Kok Fred hoopt ook in die tijd mensen nog te kunnen voorzien van verse maaltijden aan huis. “Niet iedereen zal direct naar het restaurant kunnen komen, dus als er animo blijft, blijven wij bezorgen.”

In samenwerking met onze mediapartner NH
Foto: NH Nieuws