Meer dan honderd egels ontwaken uit hun winterslaap bij De Toevlucht

AMSTELLAND – Vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht is druk bezig met het terug in de natuur zetten van egels. Vorig jaar werden meer dan zeshonderd egels binnengebracht bij de opvang en meer dan honderd egels gingen hier ook in winterslaap. De Toevlucht vangt vooral dieren op uit Amstelveen en Amsterdam. 

Egels ontwaken rond eind april uit hun winterslaap. Ze zijn dan zo’n 25% van hun lichaamsgewicht verloren en gaan zo snel mogelijk op zoek naar eten om dit weer op peil te brengen. De Toevlucht krijgt nu een aantal egels binnen waarbij dit niet goed lukt en die bijgevoerd moeten worden. De egels die bij de opvang hebben overwinterd mogen weer de natuur in. De egels een beetje helpen? Ruim de tuin dan niet te goed op, zodat de diertjes wat beschutting kunnen vinden.

Pullen

Medewerkers van De Toevlucht hebben op het moment ook hun handen vol aan de opvang en verzorging van pullen en jonge vogels. Babyeendjes raken soms gescheiden van hun moeder en weten dan niet goed hoe zij moeten overleven. Dierenambulance Ronde Venen/Amstelland brengt pullen die gevonden worden in de regio Amstelland naar De Toevlucht.

Ook jonge vogels komen in deze periode vaak in de problemen. De Toevlucht krijgt ze nu dagelijks binnen. Het is een hoop werk om de vogeltjes in leven te houden, want ze moeten de hele dag door worden gevoerd.

Zelf een of meerdere jonge vogeltjes gevonden? Onderstaand schema vertelt wat te doen. Als de vogel niet gewond is en de ouders nog in staat zijn om voor het jong te zorgen, is er niks aan de hand.