Theo speelde met Dodenherdenking de taptoe vanaf zijn zolderkamer

AMSTELVEEN – Eigenlijk speelt hij geen trompet meer, maar nadat Theo Bon op Facebook een oproep las om massaal om 19:58 met Dodenherdenking de taptoe te spelen, twijfelde hij geen moment. Als er bij het monument aan de Amsterdamseweg geen taptoe wordt gespeeld, dan maar vanaf zijn zolderkamer.

“Met Dodenherdenking ga ik ging vaak naar de ceremonie bij het monument in Amstelveen. Daar wordt de taptoe gespeeld op een originele klaroen,” vertelt hij. “Het is jammer dat zulke ceremonies dit jaar niet doorgaan, maar er zijn momenteel ergere dingen aan de hand.”

Op Facebook is een oproep geplaatst door een ex-trompettist van de Luchtmacht. Daarin wordt aan alle trompettisten van Nederland gevraagd om met Dodenherdenking de taptoe te spelen. “Ik heb meteen m’n trompetkoffertje van zolder gehaald, de muziek op internet opgezocht en het een paar keer doorgeblazen. Toen dacht ik: nou, dat gaat wel lukken.”

“Het is technisch ook niet zo’n moeilijk stuk,” vervolgt Theo. “Het lastigste is dat de eerste noot moet staan als een huis. Als je die mist dan heb je een probleem. Het is te vergelijken met penalty’s nemen tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Je kan het niet terugdraaien of overnieuw doen. Dit is hetzelfde verhaal.”