Amstelveense broers De Breet verloren kerngezonde vader aan corona

AMSTELVEEN – Toen het coronavirus een paar maanden geleden ook in Nederland voet aan wal zette, was Hans de Breet vooral bang voor de gezondheid van zijn 97-jarige moeder, die net als hij en zijn vrouw Aletta besmet raakte. Maar al snel blijkt dat Hans er veel ernstiger aan toe is, waarna hij na een kort ziekbed overlijdt. NH Nieuws spreekt uitgebreid met zijn zonen Jordy en Dennis.

Het is 19 maart 2020 als Hans de Breet, zijn vrouw Arletta en zijn oude moeder van 97 alledrie grieperig worden. Ze hebben corona, blijkt uit een test. De hoogbejaarde moeder van Hans heeft een longontsteking en de artsen geven haar niet lang meer te leven. Toch knapt zij wonderwel op. Ook Arletta is met een paar dagen van de griep af, maar met Hans gaat het slechter en slechter.

Zoon Jordy kan het nog steeds nauwelijks geloven: “Mijn vader was kerngezond en hartstikke jong. Je hoort altijd dat het virus alleen gevaarlijk is voor oude mensen of mensen die ziek zijn, maar mijn vader werd maar niet beter. Terwijl mijn oma opknapte, ging mijn vader achteruit. Hij moest naar het ziekenhuis waar hij na drie dagen in coma werd gebracht. Wij mochten er niet bij. Het laatste appje dat ik van hem heb is: ‘Ik’ en dan drie hartjes, ‘hou van jou’.”

Als Hans 20 dagen op de IC ligt, wordt duidelijk dat hij niet meer beter zal worden. Voor Jordy en Dennis wordt een boze droom werkelijkheid.

Niet meer wakker

Dennis: “Ik weet nog dat mijn broer mijn moeder belde. Ik hoorde haar telefoneren maar kon haar niet verstaaan, maar ik begreep aan de intonatie dat er iets vreselijks aan de hand was. Toen kwam ze naar boven en zei ze: “Hij gaat niet meer wakker worden.” We hebben gehuild en elkaar vastgepakt.”

Jordy: “Hij bleek meerdere herseninfarcten te hebben gehad. Daar was hij zelf nooit meer uitgekomen. Het is niet te bevatten, ze koppelen letterlijk een slang af en dan is het wachten tot zijn hart ermee ophoudt. Ik heb gezegd: ‘Ga maar papa, het is goed zo.’ Toen stierf hij in mijn handen.”