Amstelveense kerkklokken luiden om ‘voorzichtig een beetje feest te vieren’

AMSTELVEEN – Maandagavond om 20:00 lieten alle kerkklokken van Amstelveen zich tegelijkertijd horen. “We moeten dat geluid door ons heen laten zingen om weer een beetje feest te voelen,” zegt stadsdichter Matthijs den Hollander, die het gezamenlijke klokkengeluid georganiseerd heeft.

“Er zijn mensen overleden, er zitten mensen in zware tijden, dat is heel moeilijk, maar tegelijkertijd is er vandaag een beetje feest. We kunnen voorzichtig weer een beetje vrij zijn, en dat kunnen we best feestelijk inluiden,” vertelt de stadsdichter verder. “Het idee ontstond toen ik langs de Urbanuskerk fietste en dacht: ik wil die klokken horen! Toen ik tegen de Urbanuskerk zei: ‘Zullen we dat doen?’, zei de Urbanuskerk: ‘Dat is goed, maar dan moeten wel alle kerktorens in de omgeving meedoen.’ Dus zo ontstond er een massaal klankschalenbad.”

Hans Zandvliet van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus is trots dat ook ‘zijn’ Urbanuskerk meedoet. “Het geluid dat uit deze toren komt is fantastisch,” vertelt hij. “Dat hoor je in heel Amstelland. Als de kerkklokken luiden dan is dat fantastisch.” Ook Den Hollander is fan. “Er is niks krachtiger dan van die oude superklokken die allemaal tegelijk luiden. Ik heb verder geen boodschap. Gewoon genieten.”