Amstelveense pizzaboer op vingers getikt door arbeidsinspectie

AMSTELVEEN – Jonge pizzabezorgers die nog te laat aan het werk waren, zijn vrijdagavond van straat geplukt door de arbeidsinspectie. Het gaat om bezorgers van New York Pizza in Amstelveen, Bussum, Huizen en Hilversum. Tegenover het Financieele Dagblad heeft New York Pizza-eigenaar Philippe Vorst schuld bekend. “Dat mag natuurlijk niet gebeuren,” zegt de CEO.

De gepakte maaltijdbezorgers waren 15 jaar oud en bleken na 21.00 uur en zelfs om 23.00 uur nog aan het werk te zijn. Vijftienjarigen mogen alleen werken tussen 07.00 en 19.00 uur.

De arbeidsinspectie controleerde samen met gemeenten en de politie zes vestigingen van New York Pizza waarvan het hoofdkantoor in Amstelveen is gevestigd. De controles werden gehouden omdat er meerdere meldingen waren over jonge maaltijdbezorgers die tot laat in de avond nog aan het werk zouden zijn. De fastfoodketen is op de vingers getikt. Het is onduidelijk of er ook een boete is uitgedeeld.

De controle op de maaltijdbezorgers is het afgelopen jaar door de arbeidsinspectie geïntensiveerd. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven bleek het mis te gaan. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werken te lang of mogen überhaupt op bepaalde tijden niet werken omdat ze te jong zijn. Dit geldt zowel voor grote ketens met eigen bezorgers als voor de kleinere eetgelegenheden met eigen bezorgers.