ANPR-camera’s succesvol bij aanpak woninginbraken

 De gemeente wil het aantal inbraken uit woningen en auto’s terugdringen en zet daarbij innovatieve middelen in. Zo liet de gemeente in de zomer 2019 in samenwerking met de politie camera’s plaatsen die kentekens registreren (ANPR camera’s). Deze informatie helpt de politie gerichter actie te nemen. Politie en gemeente zijn positief over de resultaten en gaan de camera’s nu structureel inzetten. De camera’s zijn relatief eenvoudig te verplaatsen en worden ingezet op locaties waar de politie het meeste effect verwacht.

De aanpak van woninginbraken is een speerpunt in het veiligheidsbeleid van dit college. Gemeente en politie werken hierbij intensief samen en zetten naast traditionele middelen zoals opsporing, voorlichting en subsidies, ook vernieuwende methoden in, zoals het gemeentelijk interventieteam met oud-politiemensen en ANPR-camera’s.

Meer aanhoudingen
De camera’s staan op strategische plaatsen bij in- en uitvalswegen. De camera’s registreren kentekens van voertuigen en vergelijken die met data van de politie. Zodra een ‘bekend’ kenteken is gefotografeerd, ontvangt de politie Amstelveen een melding en kan vervolgens gericht actie nemen. Afgelopen jaar heeft de politie een aantal voertuigen van verdachten van inbraak aangehouden. De cameraregistratie hielp ook bij de aanhouding van een verdachte van een ernstig geweldsmisdrijf. Ook werden diverse personen aangehouden met openstaande boetes.

Burgemeester Tjapko Poppens is positief over de inzet van ANPR-camera’s: “De camera’s dragen bij aan een veiliger Amstelveen en helpen de politie effectief om te gaan met de beschikbare capaciteit. Criminelen komen letterlijk eerder in beeld. En daar houden ze niet van. Amstelveen wordt zo minder aantrekkelijk voor criminelen. Dat is precies wat we ermee willen bereiken.”

Het ANPR-project is een voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen gemeente en politie. De gemeente maakte de aanschaf en installatie mogelijk. De politie is verantwoordelijk voor het gebruik en beheer van de camera’s.