Drukte in het openbaar vervoer valt reuze mee

AMSTELVEEN – Op scholen binen het middelbaar onderwijs worden sinds dinsdag weer lesgegeven en het was gisteren ook de eerste werkdag na de versoepelingen van 1 juni. Op het busstation in Amstelveen was het dinsdagmorgen in ieder geval niet overdreven druk. Volgens Rick de Vries van Connexxion verliep de ochtendspits rustig. Mét mondkapje en zonder directe interactie met de buschauffeur gaat het volgens de meeste reizigers prima.

Rick de Vries van Connexxion is tevreden over het verloop van de eerste ochtendspits na het pinksterweekend en de versoepelingen. “Er is niet echt een massale toeloop geweest van reizigers. Dus meer bussen en wel wat meer reizigers (…) dat betekent dat er voldoende afstand door reizigers kan worden gehouden.”

De meeste reizigers die met onze mediapartner NH Nieuws spraken zijn er ook van overtuigd dat op deze manier reizen prima kan. Of het veilig is? “100%. omdat iedereen afstand houdt. Geen enkel probleem.”, aldus een wat oudere man. Toch vindt hij al die mensen met mondkapjes een onwennig en bizar gezicht. “Het is wel een beetje science-fiction waar je in zit tegenwoordig.”

Een tiener pakte vandaag voor het eerst de bus ‘sinds de coronatijd’. Prima te doen, volgens hem: “Hmmm, drie mensen. Vol was het echt niet.” Een mevrouw vindt de mondkapjes ook maar een gek gezicht: “Net of je allemaal al besmet bent, lijkt het wel. Je hoeft niet te staan, je kan allemaal nog zitten en de meesten hadden ruimte met een bankje ertussen.”

Chauffeurs

“Chauffeurs mogen een mondkapje dragen als ze dat willen. Daar maken chauffeurs eigen afwegingen. Ze voelen zich veilig omdat de voordeuren, nog steeds, gesloten blijven.” Even een praatje maken zoals de meeste chauffeurs dat gewend zijn zit er voorlopig nog niet in. Op 1,5 meter van de cockpit hangt een ketting zodat het onmogelijk is om in de aura van de bestuurder te komen. Dat alles om de veiligheid van het personeel te waarborgen. “Je kan wel een vraag stellen maar dan sta je echt een flink eind bij hem vandaan.”