Handelwijze Halsema wekt ergernis bij Amstelveense VVD en AVA

AMSTELVEEN – De handelwijze van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema rond de anti-racismedemonstratie is bij enkele Amstelveense partijen slecht gevallen. Zowel de VVD als Actief voor Amstelveen (AVA) hebben hun bedenkingen. De fractie van AVA vindt zelfs dat Halsema haar geloofwaardigheid en gezag heeft verloren en daarom moet terugtreden als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

“Toen er rond de 5000 demonstranten aanwezig waren, bestond burgemeester Halsema het om een kijkje te nemen, zonder mondkapje. Zij keek, zag en deed niets. Zij had natuurlijk bij de afweging om de demonstratie toe te laten eens moet opletten op wat er inmiddels in andere Europese steden was gebeurd,” aldus fractievoorzitter Michel Becker van AVA.

Hij vervolgt: “Met haar houding heeft zij alle goedwillende horeca-ondernemers, die juist deze dag de zaken goed hadden geregeld en voorzieningen hadden getroffen, in de kou laten staan.  En wat te denken van al die zorgverleners, die het toestaan van een demonstratie in deze vorm als dolk in de rug voelen.”

De AVA heeft over de kwestie inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens.

Ook VVD-fractievoorzitter Kees Noomen is duidelijk: “Onbestaanbaar dat onze bedrijven alles in het werk stellen om de gezondheid van personeel, klanten en leveranciers volgens de richtlijnen te bewaken en dat uitgerekend maandag op de terrassen de horeca haar stinkende best deed om 1,5 meter te handhaven, terwijl Halsema in Amsterdam duizenden betogers toestaat te doen alsof er geen richtlijnen zijn.”

Noomen vindt dat dit niet valt uit te leggen en dat het ook niet zonder gevolgen zou mogen blijven. “Ik zou op dit moment de oproep van de burgemeester van Haarlemmermeer willen onderstrepen om demonstranten die in Amsterdam aanwezig waren hun verantwoordelijkheid te laten nemen en twee weken in thuisquarantaine te gaan.”