Kinderraad: meneer Rutte, houd onze school open!

AMSTELVEEN – De ideeën en oplossingen tuimelden over elkaar heen in de raadzaal van Amstelveen. Daar gaf de kinderraad afgelopen week gehoor aan de oproep van minister-president Rutte. Hij riep jongeren op om in deze coronatijd hun creativiteit in te zetten en mee te denken over de maatregelen tegen corona.

Samen met woordvoerders onderwijs van verschillende fracties ging wethouder Berkhout (onderwijs en jeugd) in gesprek met de kinderraad. Ze brainstormden over de drie thema’s; ‘hoe houden we ons aan de 1,5 meter regel?’, ‘waar moeten we op letten bij een tweede golf’ en ‘wat is belangrijk voor kinderen als het gaat om school en vrije tijd’. Daar kwamen prachtige ideeën uit.

Anderhalve meter
De kinderraad vindt dat je niet alleen moet beboeten maar ook belonen. Ze willen sowieso meer handhavers die beter opletten en hoge boetes uitdelen. Meer getapete routes in winkels zodat je ziet wat nu precies anderhalve meter is, lijkt hen ook een goed idee. Of dat je een tijdvak reserveert waarop je boodschappen mag doen in een winkel.

Tweede golf
Komt er een tweede golf dan adviseert de kinderraad om BNérs in te zetten. Martin Garrix of Enzo Knol die vertellen wat er aan de hand is en welke regels gelden, dat lijkt ze wel wat. Zelf zijn de kinderen niet te beroerd om wat te doen, bijvoorbeeld een heitje voor een karweitje voor mensen die niet naar buiten kunnen.

School en vrijetijd
Misschien wel het verrassendste idee was de oproep aan premier Rutte om een volgende keer de scholen open te houden. Al is het maar om de dag. Of op woensdag geen les, als ze maar naar school mogen. Belangrijk is ook dat volwassenen goed kijken de oorzaak van onderwijsachterstanden. Ligt dat aan de kwaliteit van de lessen, was er wel meteen digitaal onderwijs, of kregen de kinderen wel begeleiding van hun ouders?

Afscheid kinderraad
Deze kinderraad kwam voor het laatst bij elkaar. Wethouder Berkhout bedankte hen uitvoering en roept alle kinderen van Amstelveen die naar groep 7 of 8 gaan op om zich aan te melden. Tot 1 juli loopt de wervingscampagne voor een nieuwe kinderraad 2020 – 2021.