Platform C zou oneerlijke concurrentie van wijkcentra ondervinden

AMSTELVEEN – De cursussen die in de wijkcentra van welzijnsorganisatie Participe Amstelland worden georganiseerd vormen één van de redenen dat Platform C (waaronder de vroegere Volksuniversiteit Amstelland) in acute financiële nood verkeert. Dat schrijft onderzoeksbureau DSP in een rapport in opdracht van de gemeente Amstelveen.

De cursussen in de wijkcentra vertonen vaak overlap met de cursussen die Platform C aanbiedt, zoals schilderen en tekenen, danslessen voor kinderen en taallessen. De prijzen van de cursussen in de wijkcentra zijn een stuk lager dan bij Platform C. Bovendien zijn de wijkcentra van Participe makkelijker bereikbaar voor de cursusdeelnemers, zo staat in het rapport te lezen.

Het gemeentebestuur wil Platform C, dat ontstaan is uit de vroegere Muziek- en dansschool, de Volksuniversiteit en de Kunstuitleen, éénmalig een extra subsidie verlenen van 350 duizend euro. Het aantal cursisten bij Platform C daalt al jaren en de fusie heeft niet de kostenvoordelen opgeleverd waarop was gehoopt.

Sociale contacten

Participe Amstelland ziet zich helemaal niet als concurrent van Platform C: “Onze cursussen zijn veel laagdrempeliger. Het gaat bij ons vooral om de ontmoeting en de sociale contacten. Bij Platform C gaat het veel meer om kennisoverdracht en het kunnen behalen van een certificaat,” aldus Monique Strack van Schijndel van Participe.

Volgens haar is er vaak gesproken over samenwerking met Platform C, maar is er nooit iets concreets gebeurd. “Toen wij gitaarlessen voor kinderen wilden organiseren vond Platform C dat alleen zij zulke lessen mochten geven.” Toch benadrukt ze dat er geen sprake is van haat en nijd. “We blijven in gesprek met elkaar.”

Platform C was niet bereikbaar voor een reactie.