Stichting koppelt ‘eenzame’ ouderen aan ‘eenzame’ hondjes

AMSTELVEEN – 55-plussers die werkende hondenbaasjes uit de brand kunnen helpen; eigenlijk ligt het best voor de hand. In Amstelveen is OOPOEH van start gegaan, een stichting die ouderen koppelt aan hondeneigenaren zodat de viervoeters niet de hele dag op de mat zitten te wachten. Iedereen blij! 

Een van de gemaakte matches bestaat uit Marianne van de Plas en hond Meeke. “Ik heb Meeke gekregen via m’n dochter. Zij zag het op internet. Ik miste het toch dat ik geen hond meer had, dat ik niet meer met de hond kon lopen”, aldus Marianne. Haar wens is in vervulling gegaan dankzij de tussenkomst van OOPOEH. Ze heeft het plezier van een hond in huis maar hoeft niet meer de volledige verantwoordelijkheid over een viervoeter op zich te nemen.

Brecht van de Meulen van deze koppelservice hoopt meer van dit soort successen in Amstelveen te boeken. Sinds 1 juni kunnen nieuwe oppas-ouderen zich weer aanmelden. “We zien dat er heel veel alleenstaande 55-plussers zijn in Amstelveen die heel veel plezier zouden kunnen hebben van een hondje, en er zijn heel veel werkenden die oppas zoeken voor hun hondje.”

De gemeente Amstelveen en de Stichting Zorg en Zekerheid steken samen enkele tienduizenden euro’s in de stichting om het project uit te laten rollen. Dat geld wil OOPOEH vooral inzetten om meer matches te maken tussen hondjes en potentiële oppasbaasjes. “We gaan er onder andere voor zorgen dat we zichtbaarder zijn zodat ‘opoes’ ons weten te vinden en baasjes ons weten te vinden”, zo vertelt Brecht.

Geen bezoek, wel een viervoeter

Nu door de coronacrisis veel ouderen geen of beperkt en op afstand bezoek ontvangen is de vraag naar de service van OOPOEH niet drastisch toegenomen, tegen de verwachtingen van Brecht in.

Voor ouderen die in deze tijd op een hondje passen is natuurlijk wel het een ander veranderd in de manier waarop gewerkt wordt. “Natuurlijk houden we rekening met de anderhalve meter afstand. Ieder baasje heeft een eigen riem en de ontmoeting tussen hondenbaasjes en ouderen laten we zo veel mogelijk buiten plaatsvinden.”

Mevrouw van de Plas vrolijkt zichtbaar op wanneer ze in het zonnetje loopt met Meeke de leenhond. Jarenlang had ze zelf een hond maar de mogelijkheid om een hond op visite te krijgen past nu beter bij haar. “Met de laatste hond die ik had, die werd echt oud. Die liep in slow motion. Ik nu ook!”