Verzet tegen toekomstplan natuurgebied: “Laat ’t Bos met rust”

  Als het aan Amstelveen en Amsterdam ligt, gaat het Amsterdamse Bos de komende jaren flink op de schop, maar dat plan stuit op fel verzet. Tegenstanders van het zogeheten Bosplan zijn online een petitie begonnen.

In twee dagen tijd is de petitie al ruim drieduizend keer getekend, zegt initiatiefnemer Maurice van Uden tegen NH Nieuws, terwijl hij zijn hond Sam uitlaat in het Amsterdamse Bos.

Zones

Een belangrijk onderdeel van het Bosplan is dat het natuurgebied wordt opgedeeld in verschillende zones voor ‘natuur, rust en activiteiten’. Het idee is dat hierdoor bezoekers elkaar niet in de weg zitten. En vooral dat laatste stuit Van Uden en zijn medestanders tegen de borst.

“Het Amsterdamse Bos bestaat bijna honderd jaar en al die tijd loopt iedereen door elkaar heen, zonder veel problemen,” zegt Maurice van Uden: “Af en toe komt een trimmer in aanraking met een fietser of zit een hond iemand achterna, maar dat zijn incidenten.”

Regelzucht

In de petitie schrijft Van Uden dat die zones er op neer komen dat hondeneigenaren, sporters, ruiters en feestvierders voortaan worden ‘opgesloten’ in hun eigen gebied. Hij vindt dat ‘overbodige regelzucht waar bezoekers de dupe van worden’. In de praktijk is er volgens hen juist sprake van respect naar elkaar toe.

De actievoerders roepen de gemeenten Amsterdam en Amstelveen op om alles bij het oude te laten ‘zodat jong en oud kunnen genieten van het Amsterdamse Bos en de mogelijkheden die het biedt.’

Klagende ruiters

Niet iedereen is het met de actievoerders eens. Verschillende ruiters klagen steen en been dat hun dieren zich wild schrikken van bezoekers die de ruiterpaden gebruiken voor andere activiteiten. Eigenaresse Ingrid van den Broek van manege Funny Horse  liet gisteren aan NH Nieuws weten dat loslopende honden in het bos vaak paarden en ruiters terroriseren. Volgens haar raken paarden daar soms bij gewond.

Reactie Amstelveen

Wethouder Floor Gordon van de gemeente Amstelveen heeft inmiddels ook gereageerd op de onrust over het instellen van zones in het Amsterdamse Bos. Ze maakt zich zorgen over ongelukken waarbij hardlopers, honden en paarden zijn betrokken, maar benadrukt dat het niet de bedoeling is om mensen de toegang te ontzeggen tot een deel van het natuurgebied.

Via onze mediapartner NH. Foto: NH Nieuws N-H / Simon Kwekkeboom