Tentoonstelling Aziz Bekkaoui combineert hedendaagse Cobra’s met museumcollectie

AMSTELVEEN – Het Cobra Museum toont vanaf 11 september de tentoonstelling Ben Cobra, samengesteld door vormgever, kunstenaar en gastcurator Aziz Bekkaoui. Voor deze tentoonstelling koppelt hij een uiteenlopende groep van 20 bijzondere, kleurrijke, baanbrekende, uitgesproken creatieve of anderszins opvallende individuen aan de museumcollectie.

Van de kinderburgemeester van Amsterdam Illias Admi tot de Burlesque performer Loena Maas, van de voorzitter van de UvA Marise Voskens tot de schrijver Arnon Grunberg. Door deze hedendaagse Cobra’s te verbinden aan de collectie laat Bekkaoui zien dat Cobra’s zoektocht naar hoop, de drang naar absolute vrijheid, spontane expressie en maatschappelijke en artistieke vernieuwing vandaag de dag nog even belangrijk zijn als destijds.

In het museum zijn een twintigtal collectiestukken te zien die Aziz Bekkaoui toont samen met unieke fotomontages van de hedendaagse Cobra’s. In die fotomontages wordt de verwantschap die hij ziet tussen het individu en de ‘Cobra-waarden’ verhalend en visueel tot uitdrukking gebracht. Samen ademen zij de geest van de ooit zo revolutionaire Cobra-beweging, aldus Aziz. Spontaan dringt de vraag zich op: Heeft niet iedereen Cobra in zich? Wat is de Cobra in jou?

De geest van Cobra
Volgens Aziz Bekkaoui ademt deze groeiende groep de geest van de ooit zo revolutionaire Cobra-beweging. In ‘Ben Cobra’ toont hij dat Cobra’s zoektocht naar hoop, de drang naar absolute vrijheid, spontane expressie en maatschappelijke en artistieke vernieuwing vandaag de dag nog even belangrijk is als ruim 70 jaar geleden. De Cobra-beweging was een naoorlogse, invloedrijke kunstbeweging waarvan de kunstenaars bekend stonden om hun uitgesproken antiburgerlijke opvattingen en grote drang naar vrijheid en vernieuwing.

Over het museum
Het Cobra Museum stelt de kunst en het gedachtegoed van de Cobra-groep centraal. Cobra behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis. Maar: de ‘geest’ van Cobra is nog springlevend. Het belang van een alternatieve cultuur, gebaseerd op internationale solidariteit en creativiteit, is in onze huidige wereld belangrijker dan ooit. Het Cobra Museum verbindt de collectie en de geschiedenis van Cobra dan ook actief aan hedendaagse kunstenaars, zoals Aziz Bekkouai, en de actualiteit.

“In onze programmering staan altijd de waarden van Cobra centraal, die in deze tijd nog steeds niet aan actualiteit hebben ingeboet. Als kunsthistoricus bekijk je een kunstwerk snel vanuit je aangeleerde kennis. Om de collectie nu door hele andere ogen opnieuw te bekijken en de geest van de bezoeker in de actualiteit te trekken is een waardevolle verrijking”, aldus Lillian Bóza, directeur Cobra Museum.

Over Aziz: mijn werk is geen revolutie, maar een evolutie
Aziz Bekkaoui (1969, woont en werkt in Amsterdam) is opgeleid aan de Kunstacademie van Arnhem (ArtEZ) en won met zijn afstudeercollectie de Grand Prix op het Festival des Jeunes Stylists in Hyères en opende hiermee de couture show van Paco Rabanne in Parijs. In de loop van zijn carrière heeft Aziz een krachtige signatuur ontwikkeld in zijn mode, in zijn kunst en performances. Kenmerkend is zijn liefde voor vernieuwing, vloeiende vormen en beweging en ontwikkelde hij zich tot een multidisciplinair kunstenaar. Hij werkte samen met Marina Abramovic in het Guggenheim Museum in New York en was te zien in het Van Gogh Museum, Centraal Museum, Kunstmuseum Den Haag, Musée de la Mode et du Textile in Parijs en het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2007 heeft hij de Amsterdamprijs voor de Kunst ontvangen.

Wanneer te zien?
Vanaf vrijdag 11 september geopend voor publiek. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst is 7 dagen per week open, van 11.00-17.00 uur. Reserveer voor uw bezoek een online ticket: cobra-museum.nl