Blokje om fietsen voor extra veiligheid inwoners Ouderkerk

OUDERKERK A/D AMSTEL – Als vanzelfsprekend zijn wielrenners in de gemeente Ouder-Amstel van harte welkom. Om te voorkomen dat er verkeersonveilige situaties ontstaan, wordt wielrenners vanaf donderdag 16 juli met duidelijke bewegwijzering gevraagd een klein blokje om te fietsen. Slechts ongeveer 150 meter extra op de pedalen, waarmee wielrenners een groot verschil kunnen maken in het realiseren van een veiligere leefomgeving.

De Ronde Hoep in Ouderkerk aan de Amstel is al jaren zeer populair onder wielrenners. De meeste van hen rijden door de Dorpsstraat. Dit leidt tot veel drukte en soms ook gevaarlijke situaties. Wethouder Rineke Korrel: “De Dorpsstraat is in tegenstelling tot de alternatieve route via de Vondelstaat erg smal. We vinden het belangrijk dat onze inwoners zich in de Dorpsstraat veilig voelen. Onze inwoners maken zich al langere tijd zorgen. Samen met onder meer de Vervoerregio Amsterdam en adviesbureau ANDC is daarom gekeken hoe we de veiligheid op korte termijn het beste kunnen verbeteren.”

Maar 150 meter
“Door heel goed duidelijk te maken dat wielrenners maar circa 150 meter om hoeven te fietsen en ze hier met behulp van duidelijke borden op te wijzen, hopen we het beoogde effect te bereiken. Namelijk, minder wielrenners in de Dorpsstraat. De wielrenners die ervoor kiezen toch door de Dorpsstraat te fietsen, worden doormiddel van duidelijke markeringen op het wegdek verzocht hun snelheid aan te passen. We zullen de situatie natuurlijk blijven monitoren en kijken of het gewenste effect wordt bereikt.”

Nadrukkelijk appél
Het Coronavirus zorgde de afgelopen maanden voor een duidelijke toename van het aantal wielrenners. Vandaar dat er momenteel een noodverordening van kracht is, die wielrenners verbiedt door de Dorpstraat te fietsen. Deze noodverordening stopt op 16 juli en maakt dan plaats voor deze minder dwingende aanpak. Wethouder Rineke Korrel: “We zijn een gastvrije gemeente. Welrenners blijven dan ook meer dan welkom. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met deze aanpak de leefbaarheid in de Dorpsstraat kunnen behouden.”

Verrassing
Op donderdag 16 juli is de bewegwijzering klaar. In de middag zal wethouder Rineke Korrel een symbolische openingshandeling verrichten, waarna ze de eerste renners die het blokje om fietsen graag verwelkomt met een blijk van waardering.