Extra maatregelen VVA vanwege drukte in de Amsterdamse binnenstad

AMSTERDAM – De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland neemt extra maatregelen vanwege de toenemende drukte in de binnenstad. Het bestuur van de veiligheidsregio maakt zich zorgen over een mogelijke toename van Covid-19 besmettingen. In het Wallengebied worden maatregelen genomen om bezoekersstromen beter te beheersen. Dit weekend vinden extra controles plaats bij zaken die veel publiek trekken.

Sinds de versoepeling van de landelijke corona maatregelen begin deze maand wordt het steeds drukker in de stad. Dagjesmensen uit Nederland of toeristen uit omringende landen komen weer vaker naar Amsterdam. In delen van de binnenstad houden bezoekers te weinig afstand van elkaar. Daardoor ontstaan risico’s voor de volksgezondheid van Amsterdammers en bezoekers. Het bestuur van de Veiligheidsregio wil een lokale uitbraak van het coronavirus voorkomen en neemt voor aankomend weekend extra crowd management maatregelen:

Wallen
De drukte op de Wallen wordt actief gemonitord door de gemeente, 40 hosts en verkeersregelaars begeleiden de bezoekersstromen en kunnen in diverse stegen gaan doseren als dat nodig is. Op vrijdag vanaf 18.00 uur en zaterdag vanaf 18.00 uur wordt er eenrichtingsverkeer ingesteld. Als het te druk wordt kan besloten worden stegen tijdelijk af te sluiten voor bezoekers. Bewoners kunnen op elk moment het gebied in en uit.

Winkelend publiek
Om meer ruimte te creëren voor het winkelend publiek, wordt op zaterdag en zondag bij toenemende drukte eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat. De richting loopt dan vanaf de Dam richting het Muntplein. Vanaf de Heiligeweg is geen toegang tot de Kalverstraat, vanaf het Spui wordt het publiek richting De Munt geleid. Bij te grote drukte kan er gedoseerd worden en in het uiterste geval wordt de straat tijdelijk afgesloten.

Met behulp van tekstkarren en berichten op Twitter en Facebook wordt het publiek geïnformeerd en gewaarschuwd over grote drukte en eventuele afsluitingen. De maatregelen worden na het weekend met de betrokken partijen, waaronder de winkeliersverenigingen, geëvalueerd.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het bestuur van de Veiligheidsregio ziet het voorkomen van een uitbraak als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Bezoekers en Amsterdammers wordt met klem verzocht om drukke plekken te mijden en afstand te houden. Ondernemers mogen gelukkig weer publiek ontvangen