‘Hart van Medeleven’ in Stadstuinen voor iedereen die in coronatijd een dierbare verloor

 In de vijver van de Stadstuinen ligt sinds vandaag een Hart van Medeleven. Dit hart is een tijdelijk monument ter nagedachtenis aan alle mensen die afgelopen tijd zijn overleden en als uiting van medeleven aan hun nabestaanden. Op dinsdag 7 juli vond een ingetogen openingsceremonie plaats. Nadat het gemeentebestuur en een aantal inwoners bloemen bij het hart hadden neergelegd, sprak burgemeester Tjapko Poppens aanwezigen toe. Daarna droeg stadsdichter Matthijs den Hollander een gedicht voor.

Het Hart van Medeleven ligt tot en met 24 juli in de vijver van de Stadstuinen. Iedereen is van harte welkom om er bloemen neer te leggen. Het hart staat symbool voor deze periode: het hart voor de zorg, hart onder de riem, hart voor elkaar en nu dit hart van medeleven.

Burgemeester Tjapko Poppens: ”Voor mensen die afgelopen tijd een dierbare ver-loren is dit een verdrietige tijd. Door de coronamaatregelen was er weinig ruimte om afscheid te nemen. Daarom we vinden het belangrijk om stil te staan bij de afgelopen periode, te herdenken en het persoonlijk verlies een plek te geven in de vorm van dit tijdelijke monument. Dit hart is een uiting van medeleven aan hen allen.”

Lees de volledige toespraak van de burgemeester.

Gedicht van Matthijs den Hollander, Stadsdichter Amstelveen

Voor de ouders, de kinderen,
de tante, de oom, de opa, oma,
vriend, vriendin, de liefste,

Je had nog zoveel willen zeggen,
praten, plannen, doen. Haar
ruime hart, zijn warme gebaar
dat je omarmt, opneemt, liefhebt,
steunt, weet wie jij bent, je ogen
toelacht met lachende ogen.

Zoveel met jou gedaan,
geleefd, geweten, al die
beelden van dit leven samen
op grote momenten of juist
die kleine even tussendoor,
je kent ze. Wat kan je veel
van iemand houden.

En plots vraagt iets dit nu
te accepteren, terwijl je
niet zo, niet zonder hen
versneld wil leren dat
afscheid voor altijd
is of schijnt.

Wie verzacht de pijn?
Niemand weet het echt.

Maar zo lief als ik je had,
zo warm spreekt het hart,
dat zo groot is als wij het
hier en nu voor u
willen laten zijn.