Interview met Sander Kollaard bij Venstra

AMSTELVEEN – Sander Kollaard, winnaar van de Libris Literatuurprijs 2020 en oud-Amstelvener, komt zaterdag 18 juli om 16:00 uur naar boekhandel Venstra en wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Sander vertelt over zijn boek ‘Uit het leven van een hond’ en zijn ervaringen als winnaar.

Sander Kollaard (1961) woont en werkt sinds 2006 in Zweden. In 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, die bekroond werd met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. In 2015 volgde zijn romandebuut, Stadium IV, dat in De Wereld Draait Door werd gekozen tot Boek van de Maand. In 2018 verscheen zijn verhalenbundel Levensberichten.

Het interview kan bijgewoond worden door maximaal dertig personen. Wilt u hierbij zijn? Meld u dan aan via: info@venstra.nl of bel naar 020-6419880. Voor de mensen die er niet bij kunnen zijn is het interview te volgen via een livestream!

Over Uit het leven van een hond:
Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.